FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u današnjem priopćenju tvrdi da su pojedini mediji iznijeli brojne neistine koje nemaju uporište u novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) tvrdeći da taj zakon daje veće ovlasti policiji te da će policija moći svakoga prisluškivati. U priopćenju koje je potpisao glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec stoji da policija samostalno, bez odobrenja, odnosno naloga suca istrage i državnog odvjetnika, ne može ni u kome slučaju početi odnosno provoditi posebne dokazne radnje te da iznimno, kada okolnosti nalažu da se s posebnim dokaznim radnjama odmah počne, državni odvjetnik može izdati nalog od 24 sata. Dodaje se da to nije bilo moguće ni prema odredbama ZKP-a koji je trenutačno na snazi, niti će biti moguće kada 1. rujna ove godine stupi na snagu novi ZKP. Navode se kaznena djela za koja sudac istrage može naložiti posebne dokazne radnje kao što su kaznena djela protiv Republike Hrvatske, vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, spolne slobode i spolnog ćudoređa te protiv oružanih snaga, a za koja je propisana kazna zatvora od pet ili više godina, Ističe se da su slučajevi u kojima policija može primjeniti posebne dokazne radnje isti kao i u starom ZKP-u te da ne postoje nove okolnosti u kojima se građanima mogu ograničavati njihova ustavna prava i slobode .

VARAŽDIN - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić danas je sa suradnicima posjetio gornjokneginečku općinu u Varaždinskoj županiji i s općinskim čelnicima razgovarao o provedenoj trajnoj sanaciji odlagališta komunalnog otpada, a s općinskim načelnikom potpisao ugovor o darovanju 16 parcela za okrupnjivanje zemljišta u tamošnjoj Poduzetničkoj zoni - Sjeveroistok. Ministar je općinske čelnike izvijestio da će Gornjem Knegincu biti prepušteno izdavanje akata o prostornom uređenju i gradnji. Ministar Bačić je nakon sastanka, za razgledanja pošumljenog odlagališta otpada i poduzetničke zone, naglasio da je Gornji Kneginec među prvima uspješno završio saniranje odlagališta otpada te da je zadovoljan učinjenim. Dodao je da se vlada na darivanje 10.250 četvornih metara zemljišta, vrijedna oko dva milijuna kuna, odlučila kako bi općini omogućila uspješan dovršetak projekta poduzetničke zone. To općini omogućuje da u cijelosti dovrši poduzetničku zonu, odnosno nastavi ulagati kako je predvidjela, rekao je ministar Bačić.

PULA - U Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu danas je počeo trodnevni seminar za članice Vijeća Mreže žena policijskih službenica u jugoistočnoj Europi (WPON) pod nazivom "Spol i sigurnost". Seminar je otvorila zamjenica norveškog veleposlanika Therese Aalberg, a sudionice su pozdravili predsjednica vijeća Mreže žena i pomoćnica načelnika Uprave granične policije srbijanskog MUP-a Jelena Vasiljević, načelnik istarske Policijske uprave Mladen Blašković i zamjenik voditelja ureda UNDP SEESAC-a dr. Ivan Zveržhanovski. "Napredak koji su žene unijele u policijski sustav samom svojom nazočnošću nemjerljiv je. Svojim radom pridonijele su poboljšanju i učinkovitosti policije. Istraživanja su pokazala, a to potvrđuje i praksa, da se policijske službenice zbog svojih komunikacijskih sposobnosti, više razine tolerancije i razumijevanja, bolje snalaze u specifičnim situacijama te su uspješnije u uspostavi odnosa s djecom, osobama starije dobi, maloljetnicima, strancima, žrtvama određenih delikata i drugim posebnim skupinama", istaknuo je načelnik Blašković, pozdravivši sudionice seminara u svoje ime i u ime glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je na konferenciji za novinare, govoreći o predistražnim radnjama u vezi s novcem za naoružavanje Rijeke, kazao da, kad se istražuje nešto staro 20 godina, to ipak sliči na međusobne političke obračune te da nije jasno zašto je trebalo čekati zakon o nezastarijevanju, odnosno 15 i više godina. Komadina je rekao kako je jasno da vodstvo MUP-a dolazi iz redova politike i predstavlja određenu političku opciju, ali i da je "ministar tu da osigura uvjete rada MUP-u, a ne procesuiranje pojedinaca". Nada se da će, ako se dokaže da su osobe politički procesuirane, biti i ostavki. Kako je rekao župan Komadina, u Hrvatskoj je postala praksa da se pravda vlastit posao kako se ne bi reklo da ga netko nije obavio, odnosno da nije postupio te kako je njegov dojam da, barem u zadnje vrijeme, umjesto pravne imamo policijsku državu.

KARLOVAC - Povratnicima iz Srbije Petru i Ivanki Kunić danas su sudski službenici u njihovu domu u Krnjaku, u Karlovačkoj županiji, sačinili „pljenidbeni popis imovine“ i vrijednost imovine procijenili na 187.000 eura, koliko bi Kunići prema pravomoćnom rješenju Županijskog suda u Karlovcu trebali isplatiti Vinku Petroviću koji je od 1996. do 2003. godine temeljem rješenja Republike Hrvatske živio u toj kući i ulagao u njene popravke i prepravke. Kunić navodi kako je taj postupak nastavak etničkog čišćenja, odnosno poruka onima koji se još nisu vratili da se ni ne vrate. Kaže da je Petrović sedam godina koristio njegovo vlasništvo, imao u njegovoj kući restoran i zarađivao, a sad on njemu mora platiti 1,3 milijuna kuna. "Ja taj novac nemam, a i da imam nije pravedno jer sam 1996. godine predao zahtjev za povrat moje kuće koju je država iste te godine dala Petroviću na korištenje. Proces našeg useljenja u našu imovinu trajao je 7,5 godina, a nakon što smo 2003. godine u prosincu uselili u svoju kuću, nakon Petrovićeve deložacije, nastavilo se parničenje. Naime, on koji je u moje ušao bez mog odobrenja i prepravljao u mojoj kući bez mog odobrenja, tužio je mene za svoja ulaganja", kazao je za Hinu Kunić.

SLAVONSKI BROD - Slavonski Brod slavi Dan grada i blagdan svoga zaštitnika Sv. Ivana Nepomuka, a na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća predsjednik Hrvoje Andrić i gradonačelnik Mirko Duspara podsjetili su na postignuća u prošloj godini. Nakon 30 godina grad je dobio novi dječji vrtić vrijedan 14 milijuna kuna, nastavljena je obnova Tvrđave, a počeo se provoditi i kapitalni projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje, sufinanciran iz Europske unije. Gradonačelnik Mirko Duspara je, osvrnuvši se i na političke razmirice u radu gradskoga vijeća u protekloj godini, istaknuo da su otvorenost, znanje, napose odgovornost prema vlastitoj zajednici, vrjednote onih koji su na vlasti. Pohvalio se i kako je upravo danas nakon četiri godine počelo skidanje zabilježba s gradske imovine koja je bila blokirana zbog višegodišnjega sudskog spora s tvrtkom "Novogradnjom". Ovršni postupak nad gotovo 132.000 četvornih metara gradskoga zemljišta zaustavljen je jer se grad Brod uspio izboriti za ponavljanje postupka.

SISAK - Najviše glasova za članove vijeća mjesnih odbora na jučerašnjim izborima u Sisiku dobio je HSP, u 22, HDZ u 7, a SDP u šest, neslužbeni su podatci sisačkog Izbornog povjerenstva. Od ukupno 45.303 upisana birača na izbore je na 62 birališta za 42 mjesna odbora izišlo 8726 birača, odnosno 19,26 posto. Hrvatska demokratska zajednica imala je svoju listu u 35 mjesnih odbora, Hrvatska stranka prava u 32 i SDP u 18, a sve su stranke (14) i nezavisne liste (4) na izbore izišle samostalno. Najveći interes stranaka i nezavisnih kandidata iskazan je za mjesne odbore Sisak novi (12 kandidacijskih lista), Zeleni brijeg (11) i 22. lipnja (9). Za 42 mjesna odbora od ukupno 43 (Suvoj nije prijavio nijednu listu) jučer su od 7 do 19 sati bila otvorena 62 biračka mjesta. Grad Sisak je za ove izbore osigurao 700.000 kuna. Na prošlim izborima za članove vijeća mjesnih odbora 2007. izišlo je 6589 od ukupno 44. 691 birača, odnosno 14,76 posto.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zadru podržao je danas "paket" nacrta prijedloga triju zakona - iz područja znanosti, visokog obrazovanja i sveučilišta te zatražio njihovo upućivanje u daljnju saborsku proceduru. Odjel za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa (MZOŠ) u priopćenju kojim izvješćuje o današnjoj odluci senata zadarskoga Sveučilišta podsjeća da su spomenute prijedloge zakona već podržali Gospodarsko socijalno vijeće, brojna sveučilišta te brojni znanstveno-istraživački instituti na čelu s Institutom Ruđera Boškovića, kao i da se niz pojedinaca i ustanova pozitivno očitovao o predloženom paketu zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Kako se navodi, rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić istaknuo je, nakon konstruktivne i dvosatne rasprave, da pozdravlja ta kvalitetna rješenja za podizanje razine visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te da su sadašnji zakonski prijedlozi prihvatljivi za trenutak u kojem se nalazi hrvatska znanost i visoko obrazovanje.

ZAGREB - Na sjednici Programskog vijeća HRT-a danas je iz drugog pokušaja za vršiteljicu dužnosti glavne urednice HTV-a izabrana Gordana Mrđen, umjesto dosadašnje direktorice programa Hloverke Novak Srzić, dok je na mjesto v.d. urednika Informativnog programa HTV-a izabran Dražen Miočić umjesto dosadašnjeg Renata Kunića. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog privremenog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca da se za v.d. glavnog urednika Hrvatskog radija izabere Duško Radić, a za v.d. urednika informativnog programa Hrvatskog radija Vladimir Kumbrija. Međutim, Popovčev prijedlog da se za v.d. glavne urednice HTV-a izabere Mrđen, a za v.d. urednika informativnog programa Miočić prvo nije bio prihvaćen, a potom je, nakon stanke, taj prijedlog ipak prihvaćen s osam glasova za i jednim protiv. Prijedlog za izbor Mrđen i Miočića u prvom je glasovanju podržalo njih petoro, a protiv su bila četiri člana, a kako bi prošao trebalo je za njega glasovati šest od ukupno 11 članova Vijeća (od kojih dvoje danas nije bilo na sjednici). Nakon što je predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar objavila stanku, a novinari očekivali da će Vijeće nakon stanke predložiti svoje kandidate (koje bi u tom slučaju, po Zakonu o HRT-u, trebalo dobiti dvotrećinsku podršku), sjednica je nastavljena nakon više od sat vremena tako što se ponovno glasovalo o Popovčenim prijedlozima, koji su prihvaćeni bez rasprave. Gordana Mrđen (57) na HTV-u radi od 1990. Dugogodišnja je novinarka i urednica Redakcije za djecu i mlade HTV-a, a od listopada 2010. obavlja i poslove pomoćnice v.d. direktorice programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić.

ZAGREB - Skupina od tridesetak novinara i drugih zaposlenika tjednika "Nacional" i NCL Media Grupe napustila je danas tvrtku nezadovoljna načinom na koji vlasnik i Uprava vode poslovanje te novinske kuće, u koju je danas ušla i policija. U zagrebačkoj Policijskoj upravi potvrđuju da su policajci danas ušli u sjedište "Nacionala" u Vlaškoj ulici, ali ne preciziraju kojim povodom te tko ih je pozvao. Doznaje se tek da su policajci intervenirali po dojavi, te da utvrđuju postoje li činjenice koje bi upućivale na elemente kaznenog djela. "Bila je dojava, a policija se odaziva svakoj dojavi", kažu u PU zagrebačkoj. No, glavni urednik "Nacionala" Mislav Šimatović u izjavi Hini kaže da je policija u sjedište kuće ušla jer je dio tehničkog osoblja, po dolasku na posao, jutros utvrdio da nedostaju neke stvari (računalo i back-up baza fotografija pohranjena na disku), te je pozvana policija da napravi uviđaj. Skupina manjinskih vlasnika, novinara i zaposlenika NCL Media Grupe, vlasnika "Nacionala", priopćila je da je tridesetak njih danas napustilo tvrtku, nezadovoljni načinom na koji je vode, kako kažu, navodni novi većinski vlasnik Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim i njegov sin Moritz, imenovan za predsjednika Uprave.

ZAGREB - Nobelovac Jean Marie Lehn održat će 20. svibnja na Kemijskom odjelu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta predavanje o glasovitom hrvatskom znanstveniku Josipu Ruđeru Boškoviću u čast proslave 300. obljetnice njegova rođenja. Profesor Lehn, koji je 1987. bio jedan od dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, bit će prvi predavač na međunarodnome znanstvenom simpoziju "Ruđer Josip Bošković - Physicist and Astronomer" što ga Institut Ruđera Boškovića (IRB) organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti a u čast proslave 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića, priopćio je danas Ured za odnose s javnošću IRB-a. Predavanje profesora Lehna bit će tako i prvo predavanje iz serije "Ruđer Josip Bošković Lectures" koju IRB uvodi u znak obilježavanja te značajne obljetnice. Nakon predavanja profesoru Lehnu bit će dodijeljena plaketa IRB-a za doprinose u području supramolekularne kemije, a u sklopu boravka u Zagrebu, profesor Lehn će 19. svibnja posjetiti IRB, a 21. svibnja Varaždin.

RIJEKA - Riječki HNK "Ivana pl. Zajca" i zagrebačko Satiričko kazalište "Kerempuh" organizatori su četverodnevna programa "Kerempuh u Zajcu", u sklopu kojeg će od 8. do 11. lipnja zagrebački ansambl izvesti četiri svoje uspješnice, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Program su najavili intendantica riječkoga kazališta Nada Matošević-Orešković i ravnatelj "Kerempuha" Duško Ljuština. Gostovanje počinje komedijom "Čudo u Poskokovoj Dragi" Ante Tomića u režiji Krešimira Dolenčića. Slijedi predstava "Metastaze", koju je po romanu Ive Balenović režirao Boris Svrtan te predstava Saše Anočića "O medvjedima i ljudima". Zadnji dan na programu je "Spektakluk" autora Tarika Filipovića, Renea Bitorajca i Zorana Lazića. Nada Matošević-Orešković je ocijenila da je riječ o vrlo dobroj suradnji te izrazila nadu da će prerasti u tradiciju jer "Kerempuh" "njeguje sasvim drukčiji program od onoga koji mora kreirati riječki HNK kao nacionalna kuća".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙