FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo je danas neprimjerenim izjave Slavka Linića u kojima optužuje ministra Tomislava Karamarka i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića za podmetanje, ističući da primorsko-goranska policija postupa po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva, s kojim oni nemaju nikakve veze, da se obave obavijesni razgovori u vezi s nabavom oružja 1991. za Teritorijalnu obranu. "G. Linić, dovodeći ministra Karamarka i glavnog ravnatelja policije g. Grbića u kontekst događaja u kojima oni nemaju nikakvu ulogu, pokazuje kako nije informiran ili je pogrešno informiran o cijelom kriminalističkom istraživanju. Naime, Policijska uprava primorsko-goranska postupa po zaprimljenom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke kojim je policiji naloženo obavljanje nekoliko obavijesnih razgovora vezano za nabavku oružja tijekom 1991. godine za potrebe naoružavanja jedinice Teritorijalne obrane Rijeka. Po spomenutom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva Policijska uprava primorsko-goranska postupa potpuno samostalno budući se ne radi o predmetu u koji bi se trebalo uključiti Ravnateljstvo policije. G. Linić je pogriješio dovodeći ministra g. Karamarka i glavnog ravnatelja policije g. Grbića u vezu sa spomenutim zahtjevom ŽDO te je u tom smislu u svojoj izjavi neprimjereno reagirao", kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Talijansku jedrilicu "Enoros", koja je jučer u 13,55 sati poslala poziv hitnosti za spašavanje oko 3 nautičke milje jugozapadno od Savudrije, s neozlijeđena dva člana posade, doteglilo je policijsko plovilo u 16,45 sati u luku Umag, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Dva člana posade talijanski su državljani, a na 11-metarskoj jedrilici isplovili su jučer iz Rovinja u smjeru Monfalconea. Zbog jake bure koja je puhala na tom području razderalo se prednje jedro i konopac se zamotao oko propelera. Na mjesto događaja na policijskom plovilu s dva policijska djelatnika uputio se kapetan ispostave Umag Miljenko Gasparini. Valovi su bili visine oko tri metra, a vjetar je jedrilicu nosio u smjeru jugozapada. Jedrilica je pronađena oko 5 nautičkih milja zapadno od Umaga, nakon čega ju je policijsko plovilo uzelo u tegalj i oko 16,15 sati doteglilo u luku Umag, u ACI marinu. Članovi posade nisu ozlijeđeni. Akciju je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja u Rijeci (MRCC) koja je bila u kontaktu i s MRCC u Trstu, kaže se u priopćenju glasnogovornice Marine Halužan.

ZAGREB

U Zagrebu je danas započela dvodnevna konferencijia o provedbi zajedničkih memoranduma Hrvatske i Europske komisije o socijalnom uključivanju te o prioritetima politike zapošljavanja (JIM i JAP), na kojoj će biti razmotreno niz pitanja - od najnovijih mjera socijalne politike, poglavito socijalnoj uključenosti srpske i romske nacionalne manjine, do mjera koje se u gospodarskoj krize poduzimaju radi smanjenja nezaposlenosti. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimir Rožman uvodno je kazao kako su glavni problemi u području zapošljavanja uslijed krize produbljeni te su stoga u Hrvatskoj i dalje prisutni visoka stopa nezaposlenosti, dugotrajna nezaposlenost, nezaposlenost mladih te otežano zapošljavanje teže zapošljivih skupina. Rožman kaže kako je povećanje broja zaposlenih vladin prioritet te da se poduzimaju mjere za smanjenje nezaposlenosti, gdje unatoč krizi sredstava nisu smanjena već su zadržana na zadovoljavajućoj razini. Predstavnik Europske komisije Michael Morass kazao je kako su zadovoljni onime što si je Hrvatska postavila kao ciljeve u području socijalne politike i zapošljavanja, te da nakon donošenja potrebnih dokumenata ostaje provedba programa na svima razinama.

ZAGREB

Zbornik radova o hrvatskoj kulturi, jeziku i književnosti sedamdestih godina koji je plod suradnje poljskih i hrvatskih jezikoslovaca i proučavatelja književnosti objavljen je u izdanju Šleskog sveučilišta u Katowicama, izvijestili su danas iz Zagrebačke slavističke škole. Urednici zbornika "Chorwacja lat siedemdziesiątych XX wieku: Kultura-Język-Literatura", Leszek Małczak i Paulina Pycia, priredili su izbor tekstova hrvatskih i poljskih kroatista koji se bave hrvatskim jezikom i književnošću, kulturom i supkulturom u sedamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća. Radovi poljskih kroatista (Paulina Pycia, Maria Cichońska, Robert Bońkowski, Barbara Czapik-Lityńska, Anna Ruttar, Katarzyna Majdzik), kako se napominje, zanimljiv su i koristan "pogled izvana" na područje hrvatske lingvistike, znanosti o književnosti i kulturologije, a tematski obrađuju reprezentativne poetike sedamdesetih, propituju idejno-estetske mijene u tom desetljeću, utjecaj i posljedice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., pojavu novogovora u poljskom i hrvatskom jeziku te njihovu specifičnu uporabu u supkulturi mladih.

ZAGREB

U prva četiri mjeseca ove godine na zagrebačkim je prometnicama poginulo 20 osoba, što je za 15 osoba ili 42,86 posto manje nego u istom razdoblju lani, a uzrok najvećeg broja nesreća s poginulim osobama bila je prekomjerna brzina, izvijestila je danas zagrebačka policija. Od 20 poginulih osoba deset su bili vozači, šest putnici, a četvero su bili pješaci. Prometna policija PU zagrebačke obavila je očevid u 4090 nesreća, što je 374 ili 8,38 očevida manje nego u prva četiri mjeseca 2010., a u tim je nesrećama ozlijeđeno 1129 osoba, odnosno 21 osoba ili 1,9 posto više nego lani. Teško su ozlijeđene 174 osobe, a lakše njih 955. Brzina je bila uzrok skoro svake četvrte prometne nesreće, odnosno u 917 nesreća ili njih 22,4 posto od ukupnog broja nesreća - u prva četiri mjeseca 2010. prekomjerna brzina bila je uzrok u 1059 nesreća ili 23,7 posto. Zbog neprilagođene brzine poginulo je devet osoba ili 45 posto od ukupnog broja poginulih - u istom razdoblju lani zbog brzine je poginulo 12 osoba ili 34 posto. Policija je zabilježila 15.630 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, odnosno svaki četvrti od ukupno zabilježenih 61.280 prometnih prekršaja odnosio se na prekoračenje brzine. U deset od ukupno 19 nesreća s poginulim osobama (52,6 posto) osoba koja je izazvala nesreću bila je pod utjecajem alkohola, odnosno imala je nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi. Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj osmoj prometnoj nesreći.

ZAGREB

Nepoznati razbojnik danas je oko 9,45 sati uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkao poslovnicu Zagrebačke banke na zagrebačkoj Rudeškoj cesti, izvijestila je zagrebačka policija koja intenzivno traga za počiniteljem. U PU zagrebačkoj se doznaje da je maskirani muškarac u poslovnicu banke ušao dok je tamo, uz zaposlenike, bilo i nekoliko stranaka, te je uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkao za sada neutvrđeni novčani iznos i pobjegao. U tijeku je policijski očevid i provođenje izvida, kažu u zagrebačkoj policiji.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙