FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Manjak sna usporava metabolizam tijekom dana što uzrokuje da tijelo troši manje energije, odnosno kalorija, objavili su švedski znanstvenici. Rezultati studije, objavljeni u američkom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", još su jedan dokaz da manjak sna može pridonijeti dobivanju na težini, ne samo poticanjem apetita nego i sporijim sagorijevanjem kalorija. "Rezultati našeg istraživanja pokazuju da samo jedna besana noć akutno smanjuje potrošnju energije u zdravog muškarca, što sugerira da san pridonosi regulaciji potrošnje energije na dnevnoj bazi", rekao je voditelj istraživanja Christian Benedict sa sveučilišta u Uppsali. Benedict i njegove kolege su 14 studenata podvrgnuli nizu ispitivanja spavanja - skraćenom snu, normalnom snu i potpuno besanoj noći, kroz nekoliko dana i potom mjerili promjene u njihovoj prehrani, razini šećera i hormona i indikatorima rada bazalnog metabolizma. Otkrili su da samo jedna besana noć usporava metabolizam sljedeće jutro i smanjuje potrošnju energije za obične tjelesne zadaće poput disanja i probave za pet do 20 posto, u usporedbi s jutrom poslije noći u kojoj se dobro spavalo. Nakon slabog sna ti su mladići također imali povišenu jutarnju razinu šećera, hormona koji reguliraju apetit i hormona stresa poput kortizola. I ranije su studije pokazale da osobe koje spavaju manje od pet sati imaju veći rizik za pretilost i bolesti povezane s njome, poput dijabetesa tipa dva. Američki liječnici preporučaju da odrasle osobe spavaju od sedam do devet sati svake noći.

TEL AVIV - Izraelsko sveučilište nagradilo je Oscarima ovjenčane filmaše Joela i Ethana Coena nagradom vrijednom milijun dolara u nedjelju, a njima dvojici dolazak na svečanost bio je prvi posjet zemlji njihove majke. Braća Coen primila su godišnju nagradu Dana Davida kojom sveučilište u Tel Avivu nagrađuje zaslužne znanstvenike i umjetnike. Prije dodjele Joel Coen rekao je novinarima da je njihova majka živjela u Britanskoj Palestini prije nastanka Države Izraela 1948. godine. "Ona nas je pokušavala dovesti ovamo mnogo, mnogo godina. Ali znate, život se upleo. Bili smo jako zauzeti", rekao je. Na upit je li ih Izrael dovoljno zainteresirao da u njemu snime svoj sljedeći film, odgovorili su negativno, rekavši da njihova kreativnost izvire iz kulturno poznatog područja. Braća Coen odrasla su na američkom srednjem zapadu. Joel i Ethan Coen su kao scenaristi, producenti i redatelji dobili Oscare za "Fargo" 1996. godine i "Nema zemlje za starce" 2007., a ukupno u karijeri njihovi filmovi imaju 33 nominacije i šest osvojenih nagrada.

CARACAS - Kolumbijska pop zvijezda Shakira poklonila je predsjedniku Venezuele Hugu Chavezu gitaru sa svojim potpisom crvene boje, boje političkog pokreta tog socijalističkog čelnika. Dobitnica Grammyja poslala mu je gitaru nakon što je u ožujku posjetila tu južnoameričku zemlju, rekao je Chavez u nedjelju i zahvalio na poklonu. "Sinoć sam vježbao. Gitara je električna, vrlo moderna na što nisam baš navikao", rekao je Chavez. "Pjevao sam i neke pjesme, stare meksičke", dodao je. Poznat po svom opuštenom stilu, Chavez često pjeva na političkim skupovima narodne latinoameričke pjesme.

LOS ANGELES - Kanadski komičar Mike Myers, zvijezda filma "Austin Powers" postat će otac po prvi put, izjavio je njegov glasnogovornik. Glumac (47) i njegova supruga Kelly Tisdale očekuju svoje prvo dijete koje će doći na svijet kasnije ove godine. "Presretni smo", izjavili su. Myers i Tisdale zajedno su od 2006., a vjenčali su se prošle godine. Glumac je prije toga bio 12 godina u braku sa scenaristicom i glumicom Robin Ruzan. U tom braku nisu imali djece. Kanadski komičar Myers proslavio se ulogama u filmovima "Wayneov svijet", "Austin Powers" i "Shrek".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙