FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: dvodnevni nefrološki simpozij

Autor: scar
SISAK, 14. svibnja 2011. (Hina) - U organizaciji Sisačko-moslavačke županije, Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak i Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, u Sisku se održava dvodnevni nefrološki simpozij, a u povodu 25 godina od ustanovljena Odjela za dijalizu u Sisku.

U radu Simpozija sudjeluje oko 200 liječnika, znanstvenika i medicinskog osoblja. Sisačko-moslavačka županija u proteklih je šest godina u obnovu i opremanje objekata i odjela sisačke Opće bolnice uložila 86 milijuna kuna, podsjetila je sinoć na svečanosti županica Marina Lovrić-Merzel.

Voditelj Odjela za dijalizu u Sisku specijalist internist, dr. Slavko Rožanković istaknuo je kako se prije 25 godina, kada je ustanovljen Odjel za dijalizu, u Sisku skrbilo za 47 pacijenata, a danas ih je 110.

Djelatnost hemodijalize u sisačkoj bolnici kontinuirano se obavlja od 1986. godine u zasebnoj zgradi koja je tada izgrađena. Trenutačno je 110 pacijenata koji se dijalizi podvrgavaju u tri dnevna turnusa, šest dana u tjednu, na ukupno 17 dijalizatora. Na odjelu hemodijalize zaposlena su četiri liječnika specijalista, 16 medicinskih sestara, dva inženjera koji održavaju postrojenje i uređaje, te dvije spremačice. Lani je obavljeno 12.678 kroničnih i 198 akutnih postupaka dijalize.

Jedan od organizatora Simpozija je i Hrvatsko društo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, a predsjednik Društva dr. Dragan Ljutić kazao je da svi hrvatski građani mogu biti sigurni da će im biti pružena adekvatna zaštita vrlo visokog standarda što se osobito njeguje u području dijalize i nefrologije.

(Hina) xscar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙