FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jubilarni "Lošinjski dani bioetike" od 15. do 18. svibnja

Autor: ipet
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija "Lošinjski dani bioetike" održat će se u Malom Lošinju od 15. do 18. svibnja i bit će to njihovo deseto, jubilarno, "izdanje" u sklopu kojega će se održati i međunarodni simpozij o temi "Integrativna bioetika i nova epoha".

U sklopu jubilarne priredbe održat će se i studentska bioetička radionica o temi "Ksenobioetika: izvanzemaljski oblici života u bioetičkoj perspektivi" i okrugli stol "Od liječenja do prepravljanja čovjeka – gdje je granica medicinsko-tehničkog zahvata?", priopćio je danas glavni tajnik "Lošinjskih dana bioetike" Hrvoje Jurić.

Skup će biti svečano otvoren u ponedjeljak, 16. svibnja ujutro, a navečer istoga dana bit će predstavljeno 14 recentnih bioetičkih publikacija. U utorak, 17. svibnja, održat će se prigodno predavanje "10 godina bioetike na Lošinju" i hommage "ocu bioetike" Van Rensselaeru Potteru (1911.-2001.).

Za trajanja skupa ugledni predavači izložit će na plenarnim predavanjima stajališta o bitnim pitanjima bioetike. Tako će jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu Branko Katalinić s Tehničkoga sveučilišta u Beču održati predavanje o važnosti bioetičkoga pristupa u tehničkim znanostima i važnosti perspektive tehničkih znanosti u bioetičkim raspravama, a Iva Rinčić i Amir Muzur s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci o konceptu i projektu "europske bioetike" kada će predstaviti i recentnu "Riječku deklaraciju o budućnosti bioetike".

Na simpoziju "Integrativna bioetika i nova epoha" sudjelovat će pak sedamdesetak znanstvenika iz 11 zemalja (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Litva, Mađarska, Makedonija, Srbija, Slovenija, Velika Britanija). Rad simpozija odvijat će se u tri sekcije, na hrvatskome i engleskome jeziku.

(Hina) pp/xipet yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙