FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: prihvaćen plan preustroja Lječilišta Topusko

Autor: scar
SISAK, 12. svibnja 2011. (Hina) - Prijedlog odluke o prihvaćanju Plana restrukturiranja Lječilišta "Topusko" izrađena po smjernicama za pomoć poduzetnicima po modelu „C“, koje je vlada donijela u sklopu mjera za gospodarski oporavak, izazvao je žustru raspravu na sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije, ali je na kraju plan ipak prihvaćen, uz suzdržanost oporbe.

Ivan Šantek i Marijana Petir u ime klubova vijećnika HDZ-a i HSS-a tražili su odgodu rasprave po toj točki jer su materijale dobili uoči početka sjednice.

Izrazivši sumnju u način odabira revizorske kuće koja je izradila plan, Petir smatra kako ga je potrebno potanko proučiti kako se ne bi donijele odluke koje će štetiti topuskom lječilištu.

Županica Marina Lovrić-Merzel ustvrdila je kako se donošenje odluke ne može odgoditi jer se preustrojem nastoji spriječiti blokada lječilišta, Top-Terma i županije.

Teškoće u poslovanju izazvalo je zaduženje tvrtke u HBOR-u 2011. za koje je tada županija izdala jamstvo za više od 10,2 milijuna kuna. Budući da se obveze nisu izvršavale, teret je danas "težak" 50 milijuna kuna.

Odlukom o preustroju spašavaju se radna mjesta te otvaraju mogućnosti novog zapošljavanja, rekla je Lovrić-Merzel. Jedini problem lječilišta su stari dugovi, a ne riješe li se, svi smo u blokadi, zaključila je županica.

Šantek je zamjerio i što radnu skupinu za procjenu plana tvori političko vodstvo bez stručnjaka, a Petir je izrazila sumnju u posao koji je obavila revizorska kuća Prokura revizija iz Svete Nedelje, direktorica koje je, a Petir se u navodima poziva na napise u medijima, uključena u turizam.

Oporbeni vijećnici ne prihvaćaju prijedlog u odluci da lječilište proda udjele u tvrtki kćeri TOP-Terma koja je u stopostotnu vlasništvu lječilišta u iznosu od 40 posto nominalne vrijednosti. Naime, u skladu sa smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama propisano je i da je sam poduzetnik obvezan donositi kompenzacijske mjere, odnosno sudjelovati u restrukturiranju svojim sredstvima radi dugoročne rentabilnosti poduzetnika. A kompenzacijska mjera je prodaja udjela, čemu se oporbeni vijećnici oštro protive.

No obrazloženja oporbenih vijećnika vladajuće nisu uvjerila kako treba odgoditi donošenje odluke o restrukturiranju pa je plan na kraju prihvaćen, a oporba je bila suzdržana.

(Hina) xscar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙