FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica pale drugi dan zaredom

Autor: scvi
NEW YORK, 14. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak vodeći indeksi pali drugi dan zaredom jer se ulagači, zbog oštrog pada cijena sirovina i jačanja dolara, plaše korekcije cijena dionica na niže.

Dow Jones indeks oslabio je 100 bodova, ili 0,79 posto, na 12.595 bodova, dok je S&P 500 pao 0,81 posto, na 1.337 bodova, a Nasdaq indeks 1,21 posto, na 2.828 bodova.

Jučerašnji pad posljedica je strahovanja ulagača da tržište gubi podršku koja je posljednjih mjeseci poticala rast cijena dionica.

Trend rasta, započet u kolovozu prošle godine, temeljio se na poslovnim rezultatima kompanija, usponu cijena sirovina i slabom dolaru.

No, od početka ovoga mjeseca cijene sirovina pale su otprilike 10 posto. Primjerice, cijena nafte na burzi u New Yorku kretala se krajem travnja oko 114 dolara po barelu, da bi jučer iznosila 99,65 dolara.

To je posljedica strahovanja ulagača od usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi oslabilo potražnju za sirovinama, ali i jačanja dolara prema euru.

„Dolar odjednom više nije pod pritiskom. Stoga više ne možete računati na to da će zbog slabosti američke valute cijene sirovina rasti, a da će to podržavati rast cijena dionica“, kaže Andrew Wilkinson, analitičar u tvrtki Interactive Brokers.

A dolar posljednjih dana jača prema euru jer ulagače ponovno zabrinjavaju financijski porblemi Grčke, ali i nekoliko drugih članica eurozone.

Uz to, krajem lipnja istječe program otkupa državnih obveznica od strane američke središnje banke, vrijedan 600 milijardi dolara, a čini se da Fed neće poduzimati nove mjere koje bi povećale likvidnost na financijskim tržištima.

„Kvantitativno popuštanje monetarne politike djelovalo je poticajno na tržište kapitala. No, malo je vjerojatno da će Fed nastaviti s takvim mjerama, stoga je jasno da će završetak programa otkupa državnih obveznica praktično značiti početak zaoštravanja monetarne politike u SAD-u“, kaže Natalie Trunow, potpredsjednica u fondu Calvert Investment Management.

Zbog svega toga, ulagači se plaše da slijedi korekcija cijena dionica na niže, pa pojačano osiguravaju svoje portfelje od daljnjeg pada. Stoga je jučer VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio 6,5 posto.

„Mislim da su ovo prvi udari koji vode korekciji cijena dionica na niže. No, epicentar te korekcije vjerojatno će biti na tržištu sirovina koje je već sada prilično uzdrmano“, kaže James Dailey, portfelj menadžer u fondu TEAM Asset Strategy.

Dailey očekuje korekciju od 6 do 8 posto u odnosu na najviše ovogodišnje razine Dow Jonesa i S&P 500 indeksa.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,73 milijarde.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones oslabio je 0,3 posto, dok je S&P 500 pao 0,2, a Nasdaq indeks 0,02 posto. Od početka mjeseca S&P 500 indeks izgubio je 1,9 posto, a ostali indeksi više od 1,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,32 posto, na 5.925 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,55 posto, na 7.403 boda, a pariški CAC 0,11 posto, na 4.018 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙