FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad eura, kamate u eurozoni ostaju nepromijenjene

Autor: neba
ZAGREB, 8. svibnja 2011. (Hina) - Na valutnim je tržištima polovicom prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u 17 mjeseci, no do kraja tjedna oštro je pao jer je Europska središnja banka signalizirala da neće u lipnju povećati ključne kamatne stope.

Tečaj europske valute prema američkoj potonuo je prošloga tjedna 3,39 posto, na 1,4315 dolara.

Euro je oštro pao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena potonula 4,0 posto, na 115,45 jena.

I dolar je oslabio prema jenu. Tečaj mu je skliznuo 0,68 posto, na 80,60 jena.

Unatoč slabljenju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 1,82 posto, na 74,16 bodova, odmaknuvši se od 72,69 bodova, najniže razine u tri godine.

Početkom tjedna euro je prema dolaru stabilno jačao jer se očekivalo da će Europska središnja banka, nakon sjednice njezinih čelnika u četvrtak, signalizirati daljnje povećanje kamatnih stopa u eurozoni u lipnju.

Zbog toga se u srijedu, po prvi puta nakon 17 mjeseci, cijena eura probila iznad razine od 1,49 dolara.

No, kada se već procjenjivalo može li se do kraja tjedna 'napasti' i psihološki važna razina od 1,50 dolara, tečaj eura u četvrtak je naglo potonuo oko 2 posto.

Posljedica je to signala iz ECB-a da banka vjerojatno neće podizati kamate u eurozoni u lipnju, nego možda u srpnju. No, i to dolazi u pitanje jer najnoviji podaci iz Njemačke ukazuju na usporavanje rasta najvećeg europskog gospodarstva.

Pritisak na euro dodatno je ojačao u petak, nakon napisa u njemačkom Spiegel Onlineu da se Grčka kani povući iz eurozone. No, to je grčko ministarstvo financija demantiralo, nakon sastanka ministara financija eurozone u petak navečer.

S druge strane, dolaru je podrška stigla od podatka da je u travnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 244.000, više nego što se očekivalo, što budi nadu u oporavak tamošnjeg tržišta rada.

Trgovci ipak očekuju da će euro u srednjoročnoj perspektivi jačati prema dolaru budući da će ECB, po njihovim očekivanjima, brže podizati kamatne stope nego američka središnja banka.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙