FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CO: bruto dobit povećana 34,9 posto

Autor: tper
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Croatia osiguranje (CO) u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila bruto dobit od 19,3 milijuna kuna, što je 34,9 posto više nego u istom razdoblju lani, istaknuli su čelnici tvrtke na današnjoj konferenciji za novinare.

Ukupni prihodi Croatia osiguranja smanjeni su za šest posto i iznose 632 milijuna kuna, a rashodi su smanjeni 6,8 posto, na 612,7 milijuna kuna.

Na hrvatskom tržištu osiguranja udio Croatia osiguranja je je 38,4 posto, a CO zdravstvenog osiguranja 1,3 posto.

Ukupna zaračunata premije povećana je za jedan posto, na 980,1 milijun kuna. Pritom je premija u neživotnim osiguranjima porasla 0,6 posto, na 895,2 milijuna kuna, a u životnim osiguranjima za 4,9 posto, na 85 milijuna kuna.

Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima jer je u odnosu na ukupno hrvatsko tržište osiguranja, koje je u prvom tromjesečju zabilježilo rast ukupne premije za 0,5 posto, Croatia osiguranje raslo dvostruko više, kazao je predsjednik Uprave Croatia osiguranja Zdravko Zrinušić.

Posebice ističe rast premije u životnim osiguranjima s obzirom da je u tom segmentu ukupno na hrvatskom tržištu ostvaren pad premija od 0,5 posto u prvom tromjesečju.

Podaci o likvidiranim štetama pokazuju da je u prvom tromjesečju Croatia osiguranje smanjila likvidirane štete za 2,3 posto, na 390,1 milijun kuna. Pritom su likvidirane štete u neživotnim osiguranjima smanjene za 10,7 posto, na 309,5 milijuna kuna, dok je u životnim osiguranjima zabilježen rast od 52,8 posto, na 80,6 milijuna kuna.

Grupa Croatia osiguranje, u čijem su sastavu 24 društva, u prvom je tromjesečju povećala zaračunatu premiju za 2,1 posto, na 1,08 milijardi kuna. Pritom je rast u neživotnim osiguranjima iznosio 1,8 posto, na 991,6 milijuna kuna, a u životnim 4,9 posto, na 95,7 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Grupe smanjeni su 8,2 posto, na 757,7 milijuna kuna, što je rezultat daljnjeg provođenja mjera štednje i smanjenja troškova.

U najvećoj hrvatskoj osigurateljnoj kompaniji u ovoj godini predviđaju daljnji rast profitabilnosti, nastavak smanjenja rashoda, a očekuju i daljnji rast premija osiguranja.

Na novinarski upit hoće li dio lanjske dobiti uplatiti u državni proračun, iz Croatia osiguranja najavljuju da će u proračun uplatiti i nešto više od polovice dobit.

Vlada je predložila da tvrtke koje su u državnom vlasništvu, a koje su ostvarile dobit raspodjele polovicu dobiti u proračun, no mi ćemo ići s prijedlogom glavnoj skupštini da to bude nešto više od polovice ostvarene dobiti, što bi bio iznos od oko 27 ili 28 milijuna kuna, kazao je Zrinušić.

Glavna skupština, kako je najavljeno, održat će se početkom srpnja.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i projekt dodjela financijskih potpora za ovu godinu pod nazivom "Prijatelj". Natječaj je otvoren do 15. svibnja, potpore se dodjeljuju u ukupnom iznosu od 1,05 milijuna kuna za tri područja - humanitarno djelovanje, kultura i obrazovanje, a najviša pojedinačna potpora može iznositi 50 tisuća kuna.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙