FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sačić o izmjenama Zakona o primjeni Statuta MKS

Autor: tkol
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Izmjene Zakona o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda (MKS) i progonu za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, koje je nedavno usvojio Hrvatski sabor, omogućavaju dosad nezabilježeno nasilje nad pravnim poretkom Republike Hrvatske te ignoriranje kazneno-procesno-pravnih načela, poručeno je sa današnje konferencije za novinare Akcije za bolju Hrvatsku i Političkog pokreta Hrast.

Taj, po ocjeni predsjednika Akcije za bolju Hrvatsku Željka Sačića, "protuustavni, represivni i nedemokratski zakon" izglasan je u Saboru pod, kako je rekao, dosad neviđenim pritiskom Europske komisije, a zbog zatvaranja Poglavlja 23. Njime se omogućava neograničena državnopravna represija državnog odvjetnika Mladena Bajića prema svim hrvatskim braniteljima sudionicima Domovinskog rata, kazao je.

Bajić je, po Sačićevoj ocjeni, "dvojbena i moralno upitna osoba", a omogućeno mu je da "bez istrage podiže optužnicu protiv eventualnih počinitelja kaznenih djela ratnog zločina na temelju informacija i kvazi dokaza koje je prikupilo haaško tužiteljstvo tijekom proteklih petnaestak godina u Hrvatskoj ili izvan nje".

Usvojenim se zakonskim izmjenama uvodi protektorat nad pravosuđem jedne suverene zemlje, mišljenja je Josip Jurčević iz Političkog pokreta Hrast.

Zakon je u svim svojim postavkama suprotan načelima i sadržaju hrvatskog Ustava, poručili su predstavnici Akcije za bolju Hrvatsku i Političkog pokreta Hrast te su najavili podnošenje prijedloga Ustavnom sudu za pokretanje postupka ustavnosti odredbi tog zakona s odredbama Ustava.

Sabor je 6. svibnja izglasao izmjene Zakona o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda (MKS) i progonu za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, pa se za postupke vezane uz ratni zločin predviđa isključivo nadležnost županijskih sudova u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Pred domaćim sudovima u postupcima vezanima uz ratni zločin ubuduće će se moći koristiti dokazi međunarodnih kaznenih sudova, a kako bi se osiguralo neuplitanje izvršne vlasti, više se neće tražiti suglasnost ministra pravosuđa za imenovanje državnog odvjetnika za progon ratnih zločina.

(Hina) xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙