FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sačić odbacio "klevetničke" optužbe HHO-a

Autor: sobr
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić odbacio je optužbe HHO-a da je navodno zahtjevao lažni "kriminalistički uviđaj" zločina nad srpskim civilima u Gruborima 1995., ocjenivši kako je riječ o "notornim klevetničkim tvrdnjama" i zlouporabi položaja predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička.

"Najoštrije odbacujem te Čičkove bijedne (i neuspjele) pokušaje zaustavljanja mojeg političkog djelovanja u stranci Akcija za bolju Hrvatsku", priopćio je Sačić.

Smatra da je Čičak prekršio Statut i temeljna načela rada HHO i tu udrugu pretvorio u "političko-boljševičku organizaciju koja služi za politički progon Ćičkovih, ali i HDZ-ovih neistomišljenika, posebno onih koji su u političkom sukobu s Jadrankom Kosor i Tomislavom Karamarkom".

"Čičak je tim činom nevladinu organizaciju HHO pretvorio u 'protezu' HDZ-a, što je nedopustivo", kaže Sačić te dodaje kako to potvrđuje i ostavka potpredsjednice HHO-a i članice Izvršnog odbora te udruge Marte Vidaković-Mukić.

Ona je podnijela ostavku zbog neslaganja s izjavom HHO-a o neprocesuiranju ratnih zločina tijekom i nakon "Oluje" u kojoj je, među ostalim, navedeno da su kriminalistički službenici odbili navodni zahtjev Sačića da u Gruborima 1995. izvrše lažni "kriminalistički uviđaj" tako da se uz ubijene srpske civile starce stavi oružje kako bi izgledali kao naoružani odmetnici. Zbog toga se, kaže HHO, protiv Sačića od prošle godine vodi kazneni postupak zbog ratnog zločina protiv civila, a ta je činjenica, po mišljenju nevladine udruge, "glavno pogonsko gorivo za Sačićevo političko ekstremističko djelovanje danas".

Inače, Sačića je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sredinom prosinca 2009. osumnjičilo da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima, da nije kaznio počinitelje i da je prikrivao zločin u selu kraj Knina, gdje je nakon "Oluje", 25. kolovoza 1995., ubijeno šestero srpskih civila te zapaljena većina stambenih i gospodarskih objekata. Zbog tog je zločina sredinom prosinca prošle godine podignuta optužnica protiv trojice pripadnika antiterorističke policijske postrojbe Frane Drlje, Božidara Krajine i Igora Benetija, a od suda je zatraženo da razdvojeno dovrši postupak protiv Sačića.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙