FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

ZAGREB - Europska komisija uputila je zemljama članicama Europske unije nove prijedloge koji bi trebali zajamčiti sigurniju trgovinu dozvolama za emisiju štetnih plinova u Europi, nakon krađa početkom godine, pišu europski mediji. Te su krađe zakočile rad nacionalnih registara preko kojih se odvija kupoprodaja dozvola za emisije, a Komisija se nada da će mjere najavljene u četvrtak pomoći spriječiti ponavljanje takvih situacija u budućnosti. Prijedlozi uključuju 24-satnu odgodu transfera dozvola iz jednog registra u drugi, kako bi se olakšalo pravodobno izdvajanje fingiranih razmjena. Ostale mjere fokusirane su na uspostavu usklađenog mehanizma upozorenja, u kombinaciji s novim sustavom autorizacije prema kojemu će najmanje dvije osobe morati staviti svoj potpis na dozvolu da bi se stekli uvjeti za njezin transfer. Te planove sada mora odobriti EU povjerenstvo za klimatske promjene, koje okuplja stručnjake iz zemalja članica, kao i Europski parlament. Očekuje se da će njihova primjena biti moguća prije kraja ove godine.

PEKING - Kineska vlada priopćila je da je novčano kaznila britansko-nizozemsku prehrambenu grupaciju Unilever zbog toga što je u kineskim medijima izašla s pričom o mogućem rastu cijena u vrijeme kada vlada ulaže velike napore u obuzdavanje inflacije. Vladina agencija za planiranje objavila je da je Unilever kažnjen nakon što su izjave njegovih menadžera u kineskim medijima o cijenama određenih proizvoda za osobnu higijenu izazvale navalu na trgovine u nekim gradovima. Agencija je priopćila da je Unilever kažnjen s dva milijuna juana (308 tisuća dolara). Vlada je od svih proizvođača hrane i drugih kompanija zatražila da obuzdaju cijene dok nastoji ublažiti galopirajuću inflaciju, koja je u ožujku skočila na 5,4 posto.

BERLIN - Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom izvijestio je u petak o oštrom padu neto dobiti u prvom tromjesečju, uglavnom zbog loših rezultata njegove američke podružnice T-Mobile USA koju je odlučio prodati. Neto dobit pala je 37,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 480 milijuna eura, što je znatno manje no što su prognozirali analitičari. Prilagođena EBITDA smanjena je za 8,4 posto na 4,48 milijardi eura. Prihodi su manji za 7,7 posto i iznosili su 14,6 milijardi eura. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje Deutsche Telekom prodaje podružnicu T-Mobile USA, rezultate je pogodio pad broja klijenata, priopćila je kompanija. "Negativni trend u rezultatima zabilježen je uglavnom zbog većih tržišnih ulaganja i mrežnih troškova", dodaje se. Deutsche Telekom najavio je prodaju T-Mobile USA kompaniji AT&T za 39 milijardi dolara, no taj sporazum još mora dobiti zeleno svjetlo američkih vlasti.

FRANKFURT - Njemačka banka Commerzbank izvijestila je u petak da je u prvom tromjesečju poslovala s neto dobiti od 985 milijuna eura nakon što je srezala loše kredite i ojačala financijsku zaštitu od investicijskih gubitaka. Dobit je tako porasla za 39 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Bruto prihodi bili su otprilike na istoj razini i iznosili su 3,6 milijardi eura. Banka je priopćila da je više nego prepolovila loše kredite, smanjila rizična ulaganja i poboljšala mehanizam zaštite od gubitaka. Zahvaljujući tome ostvarila je jednokratni prihod od 358 milijuna eura.

BERLIN - Najveći njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp najavio je prodaju dijelova poslovanja u vrijednosti 10 milijardi eura kojom će u prvom redu smanjiti troškove poslovanja u Brazilu i SAD-u. Najveći odjel koji će biti izdvojen za prodaju bit će Stainless Global, vrijedan oko 5,9 milijardi eura. Trenutno se istražuju opcije za nastavak njegova poslovanja izvan grupe a na posebnom sastanku izvršnog odbora u četvrtak donesena je odluka o ponovnoj koncentraciji aktivnosti na temeljno poslovanje, objavili su iz kompanije. "Izvršni odbor dogovorio je sadašnje i buduće prodaje poslovanja u kontekstu preslagivanja portfelja u približnoj vrijednosti 10 milijardi eura a zahvatit će 35 tisuća zaposlenih", priopćeno je. ThyssenKrupp je također naveo da će prodati i grupu Waupaca, specijaliziranu za lijevano željezo u SAD-u, te brazilsko poslovanje Automotive Systems i druga automobilska poslovanja.

FRANKFURT - Njemački kemijski div BASF izvijestio je da je više no udvostručio dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući povećanoj potražnji za kemikalijama i plastičnim masama koje se koriste u različite svrhe, od proizvodnje automobila do kozmetike. U razdoblju od siječnja do ožujka najveća kemijska tvrtka u svijetu ostvarila je dobit od 2,4 milijardi eura, u usporedbi s 1,03 milijarde eura u istom tromjesečju lani. Prihodi su porasli 25 posto na 19,4 milijarde eura. U BASF-u ističu da je rezultatima značajan doprinos dao i proizvođač posebnih kemikalija Cognis, kojeg su kupili krajem 2010. Izvršni direktor Juergen Hambrecht napomenuo je da su prihodi porasli "unatoč snažnom povećanju cijena sirovina". BASF ističe da njegovo poslovanje još nije značajno pogođeno previranjima u Libiji, gdje je u veljači morao zaustaviti proizvodnju sirove nafte. Izvijestio je da ne očekuje nastavak proizvodnje u ovoj godini.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske burze tražile su smjer u petak u očekivanju ključnog američkog izvješća o zapošljavanju u travnju, nakon što su ih dan ranije potresle bojazni za gospodarski rast. Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je 0,36 posto, na 5.898 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,5 posto, porastavši na 7.413 bodova, dok je pariški CAC ostao gotovo nepromijenjen na 4.003 boda. Tržišta su u petak crpila potporu iz izvoznog sektora, koji se oporavio slijedom slabljenja eura u odnosu na dolar. Tako su izvoznici poput EADS-a, Siemensa i Zodiac Aerospacea bili u plusu od 0,6 do 2,6 posto. Uteg su pak bile dionice naftnog sektora koje su potonule nakon naglog pada cijena sirove nafte zbog strahovanja u vezi s oporavkom gospodarstva i potražnjom. Očekuje se da će izvješće američke vlade pokazati da su poslodavci u travnju otvorili skromnih 196 tisuća radnih mjesta, iako mnogi strahuju da bi brojke mogle biti još i slabije. Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei pao je 1,45 posto na 9.859 bodova.

LONDON - Cijene nafte ponovno su pale u petak na međunarodnim tržištima, nakon što su dan ranije dan potonule za strmoglavih 10 posto, pritisnute strahovanjima da skupa nafta nagriza potražnju i oporavak gospodarstva. Cijene barela sirove nafte pale su na londonskom tržištu 1,98 dolara, kliznuvši na 108,82 dolara, nakon što su na početku trgovine nakratko bile u minusu više od pet dolara. Na američkom tržištu smanjile su se za 2,34 dolara i iznosile 97,46 dolara, nakon što su nakratko potunule na samo 95,25 dolara. U četvrtak su cijene na londonskom tržištu potonule više od 10 dolara, zabilježivši nakratko minus veći od 12 dolara, naveći u povijesti trgovanja, uzdrmane padom na širem tržištu sirovina koja su potresle bojazni u vezi s gospodarskim oporavkom u Sjedinjenim Državama i Europi, s obzirom na niz slabih gospodarskih pokazatelja. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 112,80 dolara, što znači da je bila 4,16 dolara niža nego dan ranije.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, četvrti dan zaredom, jer su ulagače uzdrmali jučerašnji snažan pad cijena sirovina i slabi podaci s američkog tržišta rada, koji ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,3 posto, a više od 1 posto pao je i južnokorejski Kospi indeks. Cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak između 0,2 i 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,4 posto, što je njegov četvrti dnevni pad zaredom. Pod najvećim su pritiskom dionice u energetskom i rudarskom sektoru zbog jučerašnjeg oštrog pada cijena nafte i sirovina. Dionica PetroChine, najveće kineske naftne kompanije, pojeftinila je 1,3, a China National Offshore Oila 1,7 posto. Cijena dionice australskog rudarskog diva BHP Billitona potonula je 1,6, a Zijing Mining Groupa, najveće kineske rudarske kompanije, 3,1 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, jer su ulagače pokolebali pad cijena nafte za više od 10 dolara po barelu i neočekivano slabi podaci s američkog tržišta rada. Dow Jones indeks potonuo je 1,10 posto, na 12.584 boda, dok je S&P 500 pao 0,91 posto, na 1.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 2.814 bodova. Ulje na vatru dolio je podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio na 474.000, najvišu razinu u osam mjeseci, dok su analitičari očekivali pad na 410.000. Zbog oštrog pada cijena nafte, pod najvećim je pritiskom jučer na Wall Streetu bio energetski sektor. S&P indeks tog sektora potonuo je 2,3 posto, pri čemu su više od 2 posto pale cijene dionica naftnih divova, kao što su Exxon Mobil, ConocoPhillips i Chevron. Među rijetkim dobitnicima bio je jučer zrakoplovni sektor jer pad cijena goriva pozitivno utječe na poslovanje tih kompanija. Indeks tog sektora porastao je 3,2 posto, što je njegov najveći dnevni skok u dva mjeseca.

(Hina) xggoj ygvla

An unhandled error has occurred. Reload 🗙