FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 7. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Islamskom centru u Zagrebu sudjelovao na 16. znanstvenom skupu "Europski identitet Bošnjaka - Od minulog iskustva do suvremene afirmacije" istaknuvši tom prilikom da Republika Hrvatska nema važnijeg susjeda od Bosne i Hercegovine te da je bošnjački narod potpuno ravnopravan u Hrvatskoj. Europski identitet Bošnjaka dobit će u idućim godinama nove konture, rekao je i istaknuo da će Hrvatska kao nova članica Europske unije dati punu potporu BiH u njenim europskim perspektivama. Predsjednik Josipović je, obrativši se nazočnima, rekao da se bošnjački narod razvija kao europski narod, napominjući kako s drugim europskim narodima dijeli značajke suverenosti i konstitutivnosti. "Bošnjački narod ima svoju suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, koju dijeli sa sunarodnjacima koji se osjećaju Hrvatima i Srbima" i, kao i drugi narodi, raseljen je u više država, pa i u Hrvatskoj. "Danas u uvjetima stvaranja europskog jedinstva i globalnih odnosa između država, kultura i civilizacija, bošnjački narod, kao europski narod ima veliku i naglašenu ulogu u povezivanju europskog tradicijskog kršćanstva i islamskog svijeta", naglasio je Josipović. Osvrnuvši se na razvoj hrvatsko - bošnjačkih i odnosa BiH i Hrvatske, rekao je da to nije uvijek išlo bez teškoća te da je ponosan na Hrvate i Bošnjake koji su tijekom godina našli puteve razumijevanja i suradnje. Izlaganje predsjednika Republike sudionici skupa u Islamskom centru pozdravili su velikim pljeskom i odobravanjem, a nakon toga skup je nastavljen stručnim predavanjima.

SPLIT - Svečanom misom na prepunoj splitskoj rivi, koju je predvodio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, danas je održana središnja proslava Svetog Dujma, zaštitnika grada Splita. Nadbiskup Puljić veći je dio svoje propovijedi posvetio blaženiku papi Ivanu Pavlu II. podsjetivši na njegova tri posjeta Hrvatskoj i zauzimanje za zaustavljanje rata u Hrvatskoj i BiH. "Osobito smo ga zapamtili zbog njegovog zauzimanja u ratu kada je povišenim glasom u više navrata tražio - neka se zaustavi ruka koja ubija", istaknuo je nadbiskup Puljić. Propovijed je završio riječima: Sveti Dujme upravljamo tebi glas i ove 2011. godine - čuvaj nas, te i dalje brani i natkrili. Svečanoj misi nazočio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, izaslanici predsjednice Vlade, ministri Petar Čobanković i Branko Bačić, gradonačelnik Željko Kerum i župan Ante Sanader. Misa je završena istodobnim puštanjem hrvatske i vatikanske zastave koje su baloni privezani uz njih odnijeli u visine.

KNIN - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović na današnjoj izvještajnoj konvenciji SDP-a Šibensko-kninske županije kratko je poručio kako za HDZ više nema poruka jer je sve već rečeno. Vezano uz predstojeće parlamentarne izbore rekao je kako će oni biti najteži u Dalmaciji, te kako će se ovoga puta voditi 'bitka za vjeru i istinu'. "To će biti izbori magle, teško će biti razabrati tko tek lijepo priča, a tko je uistinu spreman preuzeti odgovornost", kazao je Milanović. Govoreći o skeptičnosti koja u Hrvatskoj vlada kada je riječ o ulasku u Europsku uniju, Milanović je naglasio kako vjeruje da će Hrvatska pregovore zaključiti do kraja lipnja, a kako ćemo pretpristupni ugovor potpisati do konca godine. Ipak, naglasio je, do tada Hrvatska će morati naći pravac, viziju i interes koje će zahtijevati od Europe, te će se hrvatska politika morati svojski potruditi da narodu konačno objasni sve pogodnosti i mane europske zajednice zemalja.

ZAGREB - Na Trgu maršala Tita u Zagrebu danas je održan peti veći prosvjed građanske inicijative "Kruga za trg" na kojem je još jednom zatraženo da gradska vlast vrati tom trgu ime Kazališni trg ili da na demokratski način utvrdi novo, civilizirano, časno ime kakvo zaslužuje taj predivni zagrebački hrvatski trg. "Borba za uklanjanje svih simbola nasilja, zločina i totalitarizma s javnih površina nije samo borba za Hrvatsku, to je borba za demokraciju, slobodu i pravdu", jedna je od poruka sa skupa na kojem se po procjeni policije okupilo oko 700 prosvjednika, a organizatori kažu oko tisuću. Na skupu je govorio i predsjednik Komisije slovenske vlade za rješavanje pitanje prikrivenih grobišta Jože Dežman poručivši da "ni trgovi, ni ulice maršala Tita ne spadaju u demokraciju". "Tito je prije svega najveći ubojica nenaoružanih Hrvata i Slovenaca nakon 2. svjetskog rata - u miru", kazao je te da su masovna ubojstva ratnih zarobljenika i civila koje je naredio i izvršio titoistički režim najveći mirnodopski zločin ikada počinjen na slovenskome tlu. U mirnom prosvjedu sudionici su podsjetili kako su u javnosti reagirali J. Manolić, J. Boljkovac i R. Bulat u vezi s partizanskim i komunističkim zločinima te upitali

gdje je odvjetnik M. Bajić. Na transparentu s Titovom slikom, na kojoj su nacrtani vampirski zubi i mrtvačke glave, napisana je Titova poruku iz 1971. da će "prije Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati samostalnu državu".

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙