FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 7. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u subotu predsjednika Vlade Republike Poljske Donalda Tuska koji je u duljem srdačnom razgovoru rekao da je impresioniran reformama koje Hrvatska posljednjih godina provodi te kako je uvjeren da će one još ovo ljeto rezultirati završetkom pregovora, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Potrebno je održati odlučnost i postignuti tempo reformskih napora te nastaviti s važnim inicijativama za unapređenje suradnje u jugoistočnoj Europi, naglasio je poljski premijer. Predsjednik Josipović zahvalio je poljskom premijeru na prijateljstvu i snažnoj potpori Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji te ga upoznao sa značajnim napretkom kojeg je Hrvatska ostvarila u području reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije.

ZAGREB - Hrvatska vlada održala je u subotu završni sastanak za pripremu Izvješća o ispunjenim obvezama u Poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava koji će vlada donijeti u četvrtak, doznaje se iz službenog priopćenja. Na sastanku, na kojem su osim premijerke Jadranke Kosor sudjelovali i predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ranko Marijan, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, mistar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i predstojnik Ureda za nacionalne manjine Vlade RH Branko Sočanac, razgovaralo se o dosad postignutim rezultatima, dodaje se u priopćenju. Ranije u subotu premijerka Kosor je nakon sastanka s poljskim kolegom Donaldom Tuskom kazala da hrvatska vlada sljedeći tjedan podnosi završno izvješće o poglavlju 23. te da se nada se da će Europska komisija zaključiti da je Hrvatska dobro obavila posao. Tom je prilikom izrazila uvjerenost da će Hrvatska do kraja lipnja završiti pregovore i naglasila da "u tu mogućnost hrvatska vlada nikada nije prestala vjerovati".

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je, kako u subotu prenose mediji u Mostaru, da je tijekom razgovora u petak u Zagrebu zatražio potporu od hrvatske premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor oko jednakopravnosti Hrvata u BiH dodajući da međunarodna zajednica treba omogućiti uspostavu legalne vlasti u Federaciji jer "privremenu" vlast dvije najveće hrvatske stranke u BiH ne priznaju. Dodao je kako je od vlasti Republike Hrvatske zatražio da se osigura "ustavna jednakost hrvatskog naroda kako bi legitimni predstavnici Hrvata obnašali vlast". Prema Čovićevim riječima predsjednica Kosor je istaknula potporu jednakopravnosti Hrvata u BiH te ponovila zajedničko stajalište koje je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem istaknula u dva navrata.

MOSTAR - U mjestu Pologu između Mostara i Širokog Brijega u subotu je otkriveno spomen obilježje u povodu 20. obljetnice kada je nenaoružani hrvatski narod zaustavio kolonu JNA s tenkovima i oklopnim vozilima što se ocjenjuje prekretnicom u otporu pred nastupajućom agresijom u toj zemlji. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ocijenio je kako je zaustavljanje velike kolone tenkova i oklopnih vozila JNA bilo presudno u predstojećoj borbi Hrvata pred agresijom dok je cilj JNA bio okupirati zapadnu Hercegovinu i stvoriti preduvjete za presijecanje Hrvatske na dva dijela. Povodom 20. obljetnice zaustavljanja tenkova prikazan je i dokumentarni film "3 dana" u kojemu govore mnogi svjedoci zbivanja. Više tisuća nenaoružanih Hrvata postavilo je 7. svibnja 1991. zapreke u mjestu Pologu između Mostara i Širokog Brijega te zaustavilo tenkove i oklopna vozila JNA nedugo nakon što su Republici Hrvatskoj započeli prvi oružani izgredi. Nakon trodnevnih pregovora u koje su bili uključeni najviši dužnosnici, predsjedavajući BiH Alija Izetbegović i član Predsjedništva Stjepan Kljujić, propuštena je kolona vozila JNA.

TOKIO - Nekoliko tisuća protivnika nuklearnih elektrana u Tokiju je u subotu u prosvjednoj povorci pozdravilo odluku japanskog premijera o zatvaranju nuklearne elektrane u središnjem Japanu i pozivalo ga da ih zatvori još takvih elektrana kako bi izbjegla nova nuklearna kriza. Iznenadni zahtjev premijera Naoto Kana od petka da se zatvori nuklearna elektrana Hamaoka uslijedio je nakon pritisaka na vladu da preispita svoju politiku spram nukelrane energije nakon što su u ožujku potres i tsunami oštetili nuklearnu elektranu Fukushima izazvavši najgoru nuklearnu krizu od Černobila 1986. godine. Mediji su u subotu ocijenili da bi japanski protunuklearni pokret, malen i ignoriran od šire javnosti do nesreće u Fukushimi, mogao postajati sve glasniji nakon Kanovog poziva na zatvaranje nuklearne centrale Hamaoke koja se nalazi u području velike seizmičke opasnosti u središnjem dijelu japanskog otočja.

AMAN - Sirijske snage sigurnosti ubile su najmanje 800 civila otkako su prije sedam tjedana počeli prodemokratski prosvjedi u toj zemlji, rekla je u subotu sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava Sawasiah. Ta organizacija, koju je osnovao odvjetnik Mohanad al Hasani koji se nalazi u zatvoru, u izjavi poslanoj agenciji Reuters tvrdi ima imena 800 ubijenih civila. Među njima je 220 osoba poginulih u napadu vojske i tenkova na prosvjednike u gradu Deri.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙