FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 25. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

TRIPOLI - Ured pukovnika Moamera Gadafija u njegovoj golemoj rezidenciji u Tripoliju potpuno je razoren u NATO-ovu zračnom napadu u noći na ponedjeljak. U bombardiranju je ranjeno 45 osoba, od kojih 15 teško, rekao je neimenovani libijski dužnosnik stranim agencijama, dodavši da ne zna ima li još žrtava pod ruševinama. "Bio je to pokušaj ubojstva pukovnika Gadafija", ustvrdio je. Dvorana za sastanke preko puta Gadafijeva ureda djelomično je oštećena u napadu, izvijestio je novinar francuske novinske agencije. NATO je i ranije napadao Gadafijevu dobro utvrđenu Gadafijevu rezidenciju Bab al-Aziziju, ali zadnjih nekoliko dana ti napadi pojačani. Prije dva dana u napadu je tako uništen jedan podzemni bunker u sklopu rezidencije.

KABUL - Gotovo pet stotina zatvorenika, uglavnom talibana, pobjeglo je iz zatvora u Kandaharu u noći na ponedjeljak kroz tunel dug više stotina metara, rekao je direktor zatvora u tom velikome gradu na jugu Afganistana. "Tunel dug više stotina metara prokopan je od unutrašnjosti do južnog izlaza iz zatvora i 476 'političkih zatvorenika' je pobjeglo", rekao je general Gulam Dastagir Majar. Vlasti 'političkim zatvorenicima' smatraju talibanske čelnike koji nisu zarobljeni na bojišnici. Po riječima sigurnosnog izvora koji nije htio otkriti ime, tunel je dug 300 metara. Pomoćnik načelnika pokrajinske policije u Kandaharu potvrdio je informaciju o bijegu, ali nije naveo točan broj bjegunaca. Glasnogovornik talibana Jusuf Ahmadi potvrdio je informaciju rekavši da su "zatvorenici prokopali tunel dug 360 metara prema jugu. Počeli su izlaziti u nedjelju navečer i do ponedjeljka ujutro izašao je 541 zatvorenik". "Njih 106 su politički zatočenici, a ostalo su mudžahedini (borci). Pridružili su nam se u našim logorima i nije bilo nikakve borbe", dodao je. Prije tri godine skupina talibana je zauzela zatvor u Kandaharu i oslobodila gotovo tisuću zatvorenika, među kojima su polovica bili talibani.

PEKING - Sedamnaest ljudi poginulo je, a 24 ih je ozlijeđeno u ponedjeljak u požaru u četverokatnici u predgrađu Pekinga, objavila je agencija Xinhua. Požar je izbio u zgradi u četvrti Daxing, gustoj naseljenoj ruralnoj zoni na južnom pekinškom rubu. Gasilo ga je 200 vatrogasaca i 27 vozila sat vremena. Vlasti su naredile hitnu istragu, a po prvim podacima požar je izbio u neprijavljenoj tekstilnoj radionici u prizemlju zgrade. Na gornjim katovima stanovali su radnici.

N'DJAMENA - Birališta na predsjedničkim izborima u Čadu otvorena su u ponedjeljak ujutro uz brojna kašnjenja, a aktualnom predsjedniku Idrissu Debyju pobjeda je već doslovce osigurana jer je oporba pozvala na bojkot. Birališta su trebala biti otvorena još u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali su zabilježena brojna kašnjenja zbog toga što ili članovi biračkih odbora nisu došli na vrijeme ili nije stigao birački materijal. Na vlasti od 1990. godine, predsjednik Deby (59) natječe se za četvrti mandat, a pobjeda mu je osigurana jer su se trojica protukandidata povukla iz utrke, nazvavši izbore prevarom. Dvojica slabijih protukandidata ostala su u utrci. Oko 4,8 milijuna Čađana ima pravo glasa. Čad je saharska zemlja u srednjoj Africi i jedna od najsiromašnijih i najkorumpiranijih zemalja svijeta, a vlast je potpuno u Debyjevim rukama.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙