FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 25. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine demantiralo je u ponedjeljak tvrdnje koje su se pojavile u nekim hrvatskim medijima da su pripremljene optužnice protiv skupine generala Hrvatske vojske koje policija Republike Srpske tereti za navodne ratne zločine. "Taj je predmet u istražnoj fazi i to je sve što se o tome može kazati", izjavila je Hini glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović, naglasivši kako za skupinom generala bosanskohercegovačko državno tužiteljstvo nije raspisivalo nikakve tjeralice. Hećimović je izrijekom potvrdila da nijedan medij od Tužiteljstva BiH nije mogao dobiti potvrdu o podizanju optužnica jer one nisu ni pripremljene. Generale HV-a među kojima su Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović i Ljubo Ćesić Rojs te nekoliko generala i viših časnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kazneno su prijavile vlasti RS-a tereteći ih za navodne ratne zločine počinjene na teritoriju BiH tijekom završnih ratnih operacija vođenih 1995. godine.

NIKOZIJA - Više osoba je ubijeno i ranjeno u Deri, na jugu Sirije, u koju je u ponedjeljak ujutro ušlo više od 3000 pripadnika snaga sigurnosti uz potporu oklopnih vozila, izvijestili su aktivisti za ljudska prava u telefonskom razgovoru s francuskom novinskom agencijom. "Ima mrtvih i ranjenih", rekao je aktivist koji je uspio uspostaviti telefonsku vezu s Derom. Dodao je da stanovnici ne mogu potvrditi broj mrtvih jer "ne mogu izvući trupla koja leže na ulici". "Snajperi su na krovovima zgrada, a tenkovi u središtu grada", dodao je. "Stotine pripadnika sigurnosne službe ušle su u grad u pratnji tenkova i oklopnih vozila", rekao je aktivist. "Opskrba strujom je u prekidu, a telefonska komunikacija je gotovo nemoguća", rekao je. Prosvjedi protiv sirijskog režima počeli su upravo u Deri 15. ožujka, a od tada su se proširili diljem zemlje. Snage sigurnosti brutalno se obračunavaju s prosvjednicima, ab roj poginulih od početka prosvjeda popeo na 361, po podacima koje je prikupio France Presse.

VARŠAVA - Više od 50.000 Poljaka sprema se otputovati u Rim zrakoplovom, vlakom, autobusom i automobilom na beatifikaciju 'njihova' pape Ivana Pavla II., što je puno manji broj od očekivanog. Na sahrani Karola Wojtyle u Rimu u travnju 2005., kojega su već tada u njegovoj domovini počeli štovati kao sveca, nazočilo je pola milijuna Poljaka. Njegovo proglašenje blaženim u rekordnom vremenu od šest godina i mjesec dana izazvalo je veliko oduševljenje u Poljskoj, ali ne i odlazak velikog broja ljudi u Rim. Marcih Szklarski, predsjednik turoperatora Orlanda, koji se specijalizirao za organiziranje hodočašća, smatra da su mediji odvraćali hodočasnike od putovanja predviđajući veliku gužvu i nagli porast cijena u Rimu. "To je djelomično opravdano, budući da su rimski hotelijeri doista povisili cijene, što je mnoge odvratilo od putovanja", priznao je. Na beatifikaciju će predsjedničkim zrakoplovom poći poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i dvojica njegovih prethodnika - Aleksander Kwasniewski, bivši komunist i Lech Walesa, povijesni vođa sindikata Solidarnosti.

TOKIO - Brzi vlak Shinkansen koji spaja Tokio i Sendai, najveći grad na sjeveroistoku Japana, u ponedjeljak je ponovo u funkciji, prvi put nakon što je to područje 11. ožujka devastirano u razornom potresu i tsunamiju. Udaljenost između Tokija i Sendaija, glavnog grada prefekture Miyagi, iznosi 300 kilometara. Samo središte grada Sendaija nije bilo direktno pogođeno potresom, ali je okolna infrastruktura teško oštećena, a susjedna sela i gradići doslovce sravnjeni sa zemljom u potresu i tsunamiju, pri čemu je poginulo i nestalo više od 26.000 ljudi. Kako je priopćila kompanija East Japan Railway, od petka će biti u funkciji i željeznički pravac koji ide sve do krajnjeg sjevera otoka Honshua. Istovremeno je japanska vojska započela novu akcije potrage za oko 12.000 tijela. Japanska je vlada štetu od potresa, tsunamija i potom nuklearne katastrofe procjenila na 210 milijarda eura.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙