FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

WASHINGTON

Sjedinjene Države razmatraju uvođenje sankcija Siriji kako bi povećale pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prekine nasilje nad prodemokratskim prosvjednicima, objavio je u utorak američki dužnosnik. Radi se o mjerama koje uključuju zamrzavanje imovine sirijskih dužnosnika i zabranu poslovanja na teritoriju SAD-a, rekao je neimenovani dužnosnik. No, konačnu odluku tek treba donijeti i još se ne zna hoće li tim mjerama biti obuhvaćen sam Asad, dodao je.

State Department naredio je dijelu osoblja koje nije nužno za funkcioniranje veleposlanstva u Damasku da napusti Siriju zbog "nasilja i nesigurnosti", a isto upozorenje izdano je i ostalim američkim državljanima.

SEUL

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter i još tri bivša visoka dužnosnika zapadnih zemalja u utorak su stigli u Pyongyang, nadajući se da će uspjeti smanjiti napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku te potaknuti obje strane na pregovore o nuklearnim pitanjima, koji su odavno prekinuti. Američko izaslanstvo željelo bi se sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-ilom i njegovim sinom te vjerojatnim nasljednikom Kim Jon-unom, u nadi da će uspjeti potaknuti ponovnu uspostavu dijaloga između dviju Koreja. Razgovarat će se i o američkoj humanitarnoj pomoći Sjevernoj Koreji u hrani. U izaslanstvu bivšeg američkog predsjednika nalaze se bivša irska premijerka Mary Robinson, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari i bivša norveška premijerka Gro Brundtland. U kratkom priopćenju, bez komentara, sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA izvijestila je kako je izaslanstvo pod Carterovim vodstvom stiglo posebnim letom te da bi iz Pyongyanga trebalo otputovati u četvrtak, a odande u Seul, gdje će se također nakratko sastati s lokalnim dužnosnicima.

KARAČI

Najmanje su četiri osobe poginule, a 37 je ranjeno u utorak u dvije eksplozije bombi u autobusima koji su prevozili mornaričko osoblje u Karačiju na jugu Pakistana, priopćili su lokalni dužnosnici. Eksplozije su inicirane daljinskim detonatorom u vrijeme najveće jutarnje gužve u prometu u dva autobusa u različitim četvrtima grada. Prva bomba eksplodirala je u neposrednoj blizini zgrade ministarstva obrane, a druga u siromašnoj gradskoj četvrti Baldiji. Glasnogovornik mornarice Salman Ali potvrdio je napade, ali nije naveo druge pojedinosti.

KVETA

Najmanje je 13 osoba smrtno stradalo, među kojima žene i djeca, u napadu skupine naoružanih muškaraca na autobus s putnicima na jugozapadu Pakistana, izvijestili su u utorak službeni izvori. Napad se dogodio u ponedjeljak navečer u gradu Sibi, 180 km jugoistočno od Kvete, glavnoga grada Baludžistana, pogranične pokrajine s Iranom i Afganistanom. Baludžistan, poput ostatka Pakistana, otprije potresaju napadi talibana povezanih s Al-Kaidom, no ova regija, bogata plinom vrlo je često poprište pobuna i napada talibana koji posjeduju oružje.

DŽAKARTA

Potres jačine 6,3 Richtera pogodio je u utorak središnji dio otoka Jave, objavila je Državna agencija za nadzor potresa u Indoneziji dodajući da nije izdano upozorenje na tsunami. Epicentar potresa nalazi se kod Cilapa na Javi, a u neposrednoj blizini je rafinerija nafte Pertamina. Za sada nema dojava o štetama ni prekidu rada u rafineriji.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙