FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 24. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

MISRATA

Borbe u Misrati nastavile su se u nedjelju rano ujutro premda je libijski režim objavio da su njegove oružane snage prekinule operacije protiv pobunjenika. Oko jedan sat ujutro po mjesnom vremenu u gradu su gotovo bez prekida odjekivale eksplozije raketa Grad i pucnjava iz automatskog oružja, javlja izvjestitelj France pressea. Borbe u subotu bile su najteže do tada s najmanje 28 mrtvih i stotinjak ozlijeđenih, dok je prije u prosjeku bilo 11 mrtvih na dan, rekao je liječnik Halid Abu Falra. Teško je ozlijeđen i jedan francuski novinar, čiji identitet nije objavljen. Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog humanitarne situacije u gradu. U Misratu je u subotu stigao brod sa 160 tona humanitarne pomoći.

JERUZALEM

Palestinski policajac je u nedjelju u Nablusu ubio najmanje jednog Izraelca, javila je izraelska vojska. Napad je izveden prije zore na Josipovoj grobnici, židovskom i muslimanskom svetom mjestu, precizirala je vojska. "Jedno tijelo i dvoje ranjenih dopremljeni su u izraelsku vojnu bazu blizu Nablusa", rekao je izraelski vojni glasnogovornik. Ortodoksni židovi često krše zabranu izraelske vojske i dolaze na to mjesto na palestinskom području. Pretpostavlja se da Izraelci koji su danas posjetili Josipovu grobnicu nisu o posjetu nikoga obavijestili.

BAN NONGKANA

Sukobi između tajlandskih i kambodžanskih vojnika na granici dviju zemalja nastavljeni su u nedjelju treći dan za redom, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Tajland i Kamodžu na primirje. Ban je izjavio da se granični spor između dvije zemlje ne može riješiti vojnim sredstvima, te da je jedini put "ozbiljan dijalog". Pozvao ih je na maksimalno suzdržavanje i hitno poduzimanje mjera za proglašenje primirja. Sukobi, u kojima je od petka poginulo 11 vojnika na obje strane, nastavljen je u nedjelju ujutro zapadno od hrama Preah Vihear, a lokalno stanovništvo je u bijegu.

PEKING

Kineska policija uhitila je u nedjelju desetke kršćana koji su se okupili u Pekingu kako bi nazočili misi za Uskrs. Dok su se diljem Kine održavale uskrsne mise za desetke milijuna kršćana uglavnom bez problema, policija je u sjeverozapadnom Pekingu, gdje je crkva Shouwang pozvala na misu na otvorenom nakon što je izbačena iz svojih unajmljenih prostorija, uhićivala ljude. Poglavari crkve Shouwang su izjavili da oni nemaju nikakav politički program nego da samo žele naći stalno mjesto gdje će održavati mise za svoje članove što im ne uspijeva zbog, kako tvrde, pritiska vlasti.

Kongregacija crkve Shouwang broji oko 1.000 članova. Kao i mnoge druge kršćanske zajednice u toj zemlji, ona se ne želi podrediti nadzoru službene crkve koju priznaje Komunistička partija. Broj kršćana u Kini službeno nije poznat, ali se procjenjuje da protestanata ima oko 40 milijuna, a katolika 14 milijuna.

MEXICO CITY

Tijela pet brutalno ubijenih žena pronađena su u subotu u meksičkom ljetovalištu Acapulco, priopćila je je policija. Obnažena tijela dviju žena i 14-godišnje djevojčice pronađena su, prerezanih vratova, u subotu ujutro u kozmetičkom salonu, za koji policija pretpostavlja da je povezan sa svih pet ubijenih žena. Nešto kasnije policija je pronašla tijela još dviju žena, bačena na ulicu. I te su žrtve imale prerezane vratove. Meksički mediji su javili da su žrtve radile u kozmetičkom salonu, ali motiv za ubojstva nije poznat.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙