FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Dogovor između uprave Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja kojim se rješava problem lektora i viših lektora zagrebačkoga Filozofskog fakulteta postignut je jučer u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOS) nakon dugotrajnoga sastanka. Iz ministarstva su priopćili da je na zadovoljavajući način konačno riješen taj dugogodišnji problem i stvorene pretpostavke da u ponedjeljak ne dođe do generalnog štrajka. Podsjećaju da je problem sveučilišnih lektora star 17 godina. Počeo je kada su 1994. lektorima smanjeni koeficijenti, a do tada su viši lektori po koeficijentu složenosti poslova bili izjednačeni s docentima. U ministarstvu kažu da je sporazum važan i zbog unaprjeđenja kvalitete jezične nastave u vrijeme pristupanja Hrvatske europskim integracijama, a nakon što su sve relevantne društvene institucije ocijenile da je rad sveučilišnih lektora dugogodišnje neopravdano potplaćen. Štrajk solidarnosti u znak potpore štrajku lektora i viših lektora na Filozofskome fakultetu zagrebačkog Sveučilišta štrajkaški odbor je najavio za ponedjeljak, 9. svibnja. Na referendumu na Filozofskome fakultetu za štrajk se izjasnilo 259 članova podružnice Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a 18 ih je bilo protiv. Na referendum je izašlo više od dvije trećine članova sindikata, odnosno njih 277. Štrajk lektora počeo je 29. ožujka ove godine jer je, kako su naveli lektori, ministarstvo prekršilo sporazum o povećanju plaća lektora i viših lektora potpisan 11. veljače prošle godine.

ZAGREB - Arhitektonski vodič Zagreba 1898.-2010. autora istaknutoga kritičara i teoretičara arhitekture Aleksandera Lasla dugoočekivano je djelo i prvi arhitektonski vodič Zagrebom te dobar temelje za neka buduća očekivana slična djela, rečeno je na večerašnjem predstavljanju toga vodiča u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Predstavljanje je bilo središnji događaj, ali i povod Dana zagrebačke arhitekture koji u organizaciji Društva arhitekata Zagreba (DAZ) traju od 3. svibnja, a bit će, kako je najavio predsjednik DAZ-a Damir Ljutić, završeni sutra, 7. svibnja obilaskom u vodiču predstavljenih objekata autobusom u prijepodnevnim satima, a pješice u poslijepodnevnim. Arhitektonski vodič Zagrebom, najnovije je izdanje DAZ-a i tvrtke Arhitekst koja izdaje časopis "Oris", a čiji je direktor Andrija Rusan uvjeren da je vodič početak i nekih drugih sličnih pothvata. U autorovoj selekciji predstavljeno je 187 građevina koje, kako je objasnila jedna od autorica tekstova u vodiču Vera Grimmer, podupiru tezu o kontinuitetu zagrebačkoga modernizma.

ZAGREB - Jedno od najizvođenijih djela iz dramskog stvaralaštva Miroslava Krleže "Gospoda Glembajevi" premijerno je večeras izvedeno u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji gosta iz Slovenije Vite Taufera. Dramaturgiju potpisuje Ana Tonković-Dolenčić, scenograf je Ivo Knezović, kostimografi su Leo Kulaš i Marita Ćopo, a skladatelj je Andrej Goričar. Alma Prica nastupila je u ulozi barunice Castelli, uloga Leona Glembaja povjerena je Milanu Pleštini, starog Glembaja tumačio je Ljubomir Kerekeš, a sestru Angeliku Olga Pakalović. Radnja Glembajevih događa se u noći proslave jubileja banke Glembay Ltd. 1913. koja ironično postaje i noć uništenja. Dramu prožima vječna poruka o nestalnosti i kratkotrajnosti svega materijalnog te usredotočenost na ono što nas uistinu čini ljudima kad moć, bogatstvo i novac nestanu, navodi se u programskoj knjižici predstave. Glembajevi su priča o raspadu i propasti ugledne bankarske obitelji, o lažnu sjaju i moralu koji prikrivaju trulež i farsu u kojoj žive Glembajevi, što će uzrokovati potpun slom i tragičan svršetak.

ZAGREB - Retrospektivna izložba multidisciplinarne i performerske slovenske grupe Laibach pod nazivom "Ausstellung Laibach Kunst 1980.-2011: 'Ceci n'est pas Malevich'" otvorena je sinoć u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU). Na izložbi je predstavljena ključna poetika njihova razvoja u vizualnom obliku od prve dekade 1980-ih do danas, kao i najvažniji stadiji u razvoju grupe, multimedijalne instalacije, uljane slike, grafike, fotografije, video, zvuk, manifestni tekstovi i dokumenti. Izložba uključuje radove iz privatnih kolekcija Neila Rectora i Daniela Millera, autorske radove Janeta Štravsa i Saše Podgorška te predmete iz Antikvarijata Modrić i Humanitarne udruge Remar-Croatia. Kustosi izložbe su Darko i Jasminka Bavoljak (Art De Facto), koja je istaknula kako je izložba muzealizacija Laibachova života i rada, ali i naše prošlosti. Podsjetila je da se Laibach nakon 28 godina ponovo vraća u Galeriju PM, gdje je njihova izložba 1983. zbog političkog pritiska prijevremeno prekinuta i zatvorena.

SPLIT - Otvaranjem moćnika sv. Dujma sinoć je u splitskoj katedrali počela proslava Dana svetog Dujma, zašitnika grada Splita, uoči današnjeg središnjeg slavlja. Moćnik su iz dijela katedralnog oltara otvorili splitski gradonačelnik Željko Kerum i msgr. Drago Šimundža, prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu. Nakon toga je na svečanoj večernjoj misi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić zazvao u pomoć sv. Dujma cijeloj Hrvatskoj u ovim, kako je rekao, „vremenima pomutnje“. „Osobito te, sv. Dujme, molimo za mlade obitelji“, rekao je nadbiskup Barišić, podsjetivši kako je u teškim vremenima papa Ivan Pavao Drugi svojim zauzimanjem „povezao hrvatski narod u jednu obitelj“. A ohrabrit će nas i dolazak, u početku lipnja, pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, dodao je nadbiskup Barišić. U prigodnoj meditaciji na večerašnjoj misi dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Nediljko Ančić je, među ostalim, istaknuo kako „proživljavamo krizu“ te „osjećamo tjeskobu i nezadovoljni smo onima koji vode javni život naše domovine“. „Žalosti nas sluganski mentalitet nekih naših državnih čelnika“, rekao je Ančić.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙