FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Gospode Glembajevih"

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Jedno od najizvođenijih djela iz dramskog stvaralaštva Miroslava Krleže "Gospoda Glembajevi" premijerno je večeras izvedeno u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji gosta iz Slovenije Vite Taufera.

Dramaturgiju potpisuje Ana Tonković-Dolenčić, scenograf je Ivo Knezović, kostimografi su Leo Kulaš i Marita Ćopo, a skladatelj je Andrej Goričar.

Alma Prica nastupila je u ulozi barunice Castelli, uloga Leona Glembaja povjerena je Milanu Pleštini, starog Glembaja tumačio je Ljubomir Kerekeš, a sestru Angeliku Olga Pakalović.

Radnja Glembajevih događa se u noći proslave jubileja banke Glembay Ltd. 1913. koja ironično postaje i noć uništenja.

Dramu prožima vječna poruka o nestalnosti i kratkotrajnosti svega materijalnog te usredotočenost na ono što nas uistinu čini ljudima kad moć, bogatstvo i novac nestanu, navodi se u programskoj knjižici predstave.

Glembajevi su priča o raspadu i propasti ugledne bankarske obitelji, o lažnu sjaju i moralu koji prikrivaju trulež i farsu u kojoj žive Glembajevi, što će uzrokovati potpun slom i tragičan svršetak.

Prva barunica Castelli bila je Bela Krleža na sceni HNK u praizvedbi 1929. u režiji Alfonsa Verlija, Neva Rošić je glumila barunicu 1974. u predstavi u režiji Vladimira Gerića te Ena Begović 1993. u premijeri koju je režirao Georgij Paro.

(Hina) xta yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙