FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: praizvedba opere "Kraljevi i konjušari"

Autor: Verica Sikora
OSIJEK, 10. travnja 2011. (Hina) - Opera u tri čina "Kraljevi i konjušari", skladateljice Sanje Drakulić, po libretu Mire Gavrana i u režiji Roberta Raponje te pod ravnanjem Filipa Pavišića praizvedena je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku u sklopu 26. Muzičkoga biennala Zagreb.

Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder istaknuo je da je praizvedba opere "Kraljevi i konjušari" najveći i najznačajniji projekt te kazališne kuće u ovoj sezoni, kao i da je HNK u Osijeku time postao dio ugledne priredbe Muzičkoga biennala Zagreb koji ove godine slavi pola stoljeća od utemeljenja.

Redatelj Robert Raponja rekao je kako se radi o izuzetnoj opernoj priči koja s lakoćom slijedi tok glazbene rijeke. Radnja "Kraljeva i konjušara" događa se u desetom stoljeću u mračnome srednjem vijeku na dvoru hrvatskoga kralja Maruna u vremenima političkih previranja. Dok narod gladuje, dvorjani spletkare i bore se za vlast. Ljubavne priče isprepliću se s osobnim dramama, a cijela priča, u kojoj je umornome kralju postalo naporno voditi svoju državu i brinuti za narod, intrigantna je i danas, smatra Raponja.

Skladateljica Sanja Drakulić rekla je da "ni u snu nije sanjala takav ugođaj radeći na operi u kojoj jednako zadivljuju izvođači, kostimi kao i cijeli ansambl".

Scenografkinja i kostimografkinja predstave Jasmina Pacek osmislila je scenografiju i kostime tako da autentično dočaraju vrijeme prvih hrvatskih kraljeva, odnosno Hrvatske u 10. stoljeću.

Na pozornici je tako "prošetalo"“ oko 160 kostima, što je publika, kao i cijelu predstavu izuzetno dobro ocijenila.

Kostimi su izrađeni u krojačkoj radionici HNK-a pod vodstvom Sanje Eleš.

U predstavu su, među ostalima, nastupili Damir Fatović (kralj Marun), Ljiljana Čokljat (kraljica Jelena), Vlaho Ljutić, Dali Mor, Krunoslav Tuma i drugi, te Zbor i Orkestar osječkoga HNK-a.

Uz osječko kazalište u program 26. Muzičkoga biennala Zagreb uključena su i kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Varaždinu.

(Hina) xvsik yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙