FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo Festival malih scena

Autor: hsup
RIJEKA, 3. svibnja 2011. (Hina) - Osamnaesti Međunarodni festival malih scena, na kojem će do 8. svibnja biti prikazano 8 predstava iz pet zemalja, počeo je večeras u Rijeci izvedbom predstave “Gospoda Glembajevi” beogradskog Ateljea 212, u režiji Jagoša Markovića.

Program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena nešto je kraći nego prošlih godina i obuhvaća ukupno osam predstava iz Srbije, Velike Britanije, Crne Gore, Mađarske i Hrvatske.

Scenografiju “Glembajevih” osmislio je Miodrag Tabački, kostimografkinja je Zora Mojsilović, dizajner svjetla je Radimir Stamenković, a umjetnička savjetnica je Mani Gotovac. U predstavi glume Boris Cavazza, Anica Dobra, Nikola Ristovski, Jelena Đokić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Branislav Trifunović, Svetozar Cvetković, Mladen Sovilj i Stefan Rikoš.

U nastavku festivala londonski Theatre ad Infinitum prikazat će predstavu “Odisej”” u režiji Nira Paldija, a Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice izvest će Molierova “Don Juana” u režiji Ane Vukotić.

Zagrebačko kazalište mladih nastupit će s predstavom “Generacija '91. - '95.” autora Borisa Dežulovića, Gorana Ferčeca i Boruta Šeparovića, u režiji Boruta Šeparovića, a ansambl riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca prikazat će “Život lude” Rynosuke Akutagawe, u režiji Davoda Doiashvilija.

Scena Gorica iz Velike Gorice i redatelj Ivica Buljan pripremili su adaptiranog Euripidova “Kiklopa”, a Sputnik Shipping Company iz Budimpešte predstavu “Bacač kocke”, u režiji Viktora Bodoa.

Posljednja će biti prikazana predstava Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda, drama Ivora Martinića “Drama o Mirjani i ovima oko nje” koju je režirala Iva Milošević.

“Ovogodišnji izbor predstava iznjedrio je politički angažirano i socijalno osjetljivo kazalište, nazovimo ga stvarnosnim, koje ulazi u borbu s rutinom svakodnevice, malograđanskim tabuima, netolerancijom za drugo i različito kroz modernu fragmentarnu dramaturgiju ili dramaturgiju filmskog reza,” navela je izbornica festivala Željka Turčinović.

Na kraju festivala bit će odabrane najbolje predstave, a članovi stručnog festivalskog žirija su riječki teatrolog Darko Gašparović i glumci Zoja Odak iz Splita i Voja Brajović iz Beograda.

(Hina) xhsup yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙