FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Samo je jedan od četvorice ubijenih muškaraca u napadu na utočište Osame bin Ladena u Abotabadu otvorio vatru na američke elitne postrojbe, rekli su za agenciju Reuters izvori koji su bili u dodiru s posljednjim službenim američkim izvješćem o toj akciji. U izvješću se potvrđuje da Bin Laden nije bio naoružan, niti je na bilo koji način izravno zaprijetio američkim vojnicima, navode dva izvora bliska s posljednjim podacima o pojedinostima napada. Oni su zatražili da ostanu anonimni jer nisu ovlašteni iznositi te podatke u javnost. Administracija Baracka Obama dosad je objavila nekoliko proturječnih podataka o akciji i moguće je da će i ovi biti na kraju revidirani, napominje Reuters.

WASHINGTON - Al-Kaida je na desetu godišnjicu napada na Washington i New York pripremala napade na vlakove na američkoj željeznici, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo domovinske sigurnosti, nekoliko dana nakon ubojstva Osame Bin Ladena. "U veljači 2010. godine Al-Kaida je razmatrala terorističke operacije na vlakove u Sjedinjenim Državama povodom desete godišnjice napada 11. rujna", objavio je glasnogovornik ministarstva Matthew Chandler. "Zasad nemamo informacija o tome da postoji trenutačna prijetnja američkom željezničkom sektoru, ali željeli smo izvijestiti naše partnere o tome da je postojala takva urota", dodao je Chandler. Al-Kaida je tada namjeravala "prevrnuti jedan vlak koji je trebao pasti u dolinu ili s mosta", rekao je Chandler. Nije poznato koliko su planovi daleko odmakli, niti su pronađeni dokumenti o eventualnim mjestima napada. Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge američke agencije sada proučavaju čitavo bogatstvo dokumenata zaplijenjenih iz Bin Ladenova skrovišta. Ministarstvo je u skladu s time već nadopunilo i revidiralo svoje mjere zaštite na nekim potencijalnim terorističkim ciljevima, uključujući i transportni sustav. New York Times je objavio, pozivajući se na dužnosnike administracije, da obavještajni podaci prikupljeni iz Bin Ladenove kuće pokazuju da je on i dalje vodio i planirao Al-Kaidine napade iz toga zdanja. Također je objavljeno da je CIA mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz "sigurne kuće" u Abotabadu, što će vjerojatno dodatno osramotiti pakistanske dužnosnike i pakistansku obavještajnu službu koja o tome nije imala pojma. Posao koji se obavljao iz te "sigurne kuće" bio je toliko ekstenzivan da je CIA zatražila Kongres desetke milijuna dolara za njezino financiranje.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da su američke snage "poštovale" tijelo Osame bin Ladena kada su ga pokapale u more. "O tome smo, očito, vodili mnogo više brige nego što je to činio Bin Laden kada je ubio 3000 ljudi. Njega nije bilo briga", rekao je Obama u emisiji "60 minuta" televizije CBS. "Ali, to je nešto što nas čini drugačijima. Mislim da smo to napravili primjereno", rekao je Obama. Brzi Bin Ladenov pogreb s palube nosača zrakoplova u sjevernom Arapskom moru podigao je buru, jer su mnogi muslimani tvrdili da je to učinjeno suprotno islamskim običajima. Amerikanci su objavili da je Bin Ladenovo tijelo oprano i da je u skladu s vjerskim zakonima prije pogreba pročitana islamska molitva. "Bila je to zajednička odluka", rekao je Obama, odgovarajući na pitanje je li sam donio odluku o brzom pogrebu. "Unaprijed smo razmislili što čemo učiniti ako Bin Laden bude usmrćen u akciji. I mislim da smo pokušali učiniti nešto, savjetujući se sa stručnjacima za islamske zakone i običaje, što je primjerno, što se prema mrtvom tijelu odnosi s poštovanjem", kazao je Obama. Sudijski šeik Abdul Mohsen Al-Obajkan, savjetnik saudijskog dvora, rekao je da ovo nije bio islamski način pogreba. "Islamski je način da se pokojnika pokopa u zemlju (ako umre na zemlji) kao i sve druge ljude", kazao je.

BRAZILIJA - Brazilski vrhovni sud priznao je u četvrtak civilnu zajednicu istospolnih parova, što im osigurava jednaka prava kao heteroseksualnim parovima. Deset sudaca je jednoglasno usvojilo tu odluku, po riječima predsjednika suda Cezara Pelluza, usprkos žestokom protivljenju katoličke crkve u toj najmnogoljudnijoj rimokatoličkoj zemlji svijeta. Odluka istospolnim parovima jamči gotovo sva prava kao i heteroseksualnim, poput nasljeđivanja, mirovinskih beneficija i čak, po nekim pravnicima, mogućnost usvajanja djeteta. Suci su odlučili da ustav nigdje eksplicitno ne isključuje istospolna partnerstva i da su ona izraz prava na privatnost i jednakosti pred zakonom. Brazil je ovime nakon Argentine postao druga latinoamerička zemlja koja je legalizirala istospolna partnerstva. Brazil godinama u Sao Paulu organizira najveću "gay pride" paradu na svijetu s nekoliko milijuna sudionika, ali je također i zemlja s najvećim brojem ubojstava homoseksualaca.

ISLAMABAD - Najmanje je osam pakistanskih šijita ubijeno, a petnaestero ranjeno u petak u pakistanskom gradu Kveti u terorističkom napadu za koji se sumnja da su ga počinili islamski militanti, objavila je policija. Dužnosnik pakistanske policije Hamid Šakil je rekao da su napadači otvorili vatru na šijite koji su se okupili jednom gradskom parku i potom pobjegli, izvijestila je agencija Reuters. "Oni su su bavili jutarnjim vježbama kada su napadači došli u dva automobila i zapucali na njih ne birajući mete", rekao je Šakil agenciji Reuters. Pakistanski mediji su izvijestili da su na šijite prvo ispaljene rakete iz ručnog bacača nakon čega je otvorena puščana paljba, izvijestila je agencija ANSA. Napad u Kveti na jugozapadu Pakistana prvi je veći nasilni incident od smrti Osame bin Ladena. Ubojstvo čelnika Al-Kaide potaknulo je strahove od osvete sunitskih militantnih skupina koje djeluju u zemlji među kojima su mnoge povezane s Al-Kaidom. Za napad u Kveti još nitko nije preuzeo odgovornost a za većinu dosadašnjih napada na šijite, koje suniti smatraju hereticima, pakistanski su dužnosnici krivili najzloglasniju militantnu pakistansku skupinu Laškar-e-Džanghvu, blisku Al-Kaidi. Šijiti čine oko 20 posto stanovništva u većinski sunitskom Pakistanu koji ima 170 milijuna stanovnika.

SAO PAULO - Brazilska policija je u četvrtak objavila da je uhitila 17 osoba, većinom srpskih državljana, optuženih za pripadnost međunarodnoj kriminalnoj organizaciji trgovaca drogom. Istraga federalne policije je trajala dvije godine i rezultirala je, osim uhićenjima, zapljenom 620 kilograma kokaina i 1,25 milijuna dolara, objavila je policija u priopćenju. "Pripadnici te zločinačke organizacije traženi su na međunarodnoj razini zbog svoje opasne prirode i zbog svojih zločina povezanih s drogom", piše u priopćenju. Skupina je djelovala u brazilskim saveznim državama Sao Paolu, Parani, Amazonasu, Pari i Rodnoniji. Vođa skupine jedan je od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji i bit će joj izručen, objavila je policija, ne navodeći pojedinosti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙