FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

SARAJEVO - Dužnosnici koji su u tijela vlasti BiH imenovani kao predstavnici bosanskih Srba napustit će ta mjesta ako visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko donese odluku o poništenju referenduma koji planiraju provesti vlasti Republike Srpske odnosno o sankcioniranju entitetskih dužnosnika, objavile su u srijedu banjalučke "Nezavisne novine". Ovaj list, za koji se smatra da odražava stajališta bliska predsjedniku RS Miloradu Dodiku, navodi kako je planirano da povlačenje srpskih dužnosnika odnosno blokada funkcioniranja središnjih tijela vlasti BiH potraje sve dok je na snazi eventualna odluka o o sankcijama. List sugerira kako bi to značilo da će svoj rad u tijelima vlasti BiH "zamrznuti" i ključne osobe poput sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predsjedatelja Vijeća ministara Nikole Špirića te niza ministara i zastupnika u državnom parlamentu. Vlasti RS su, na temelju odluke entitetskog parlamenta, za lipanj planirale organiziranje referenduma na kojemu bi građani tog entiteta odgovarali na pitanje "podupiru li nametnute odluke visokog predstavnika s posebice one o Sudu i Tužiteljstvu BiH". Referendumu s takvim pitanjem oštro se protive predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a planove za njegovo organiziranje izravno je osudila i Europska unija. Visoki predstavnik Valentin Inzko u utorak je potvrdio kako će uporabiti ovlasti koje mu stoje na raspolaganju i poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini parlament RS.

LJUBLJANA - Slovenske novinarske organizacije nisu zadovoljne 46. mjestom koje je pripalo Sloveniji na ljestvici američke nevladine udruge Freedom House koja daje godišnju procjenu medijskih sloboda u svijetu, ocjenivši da je riječ o stalnom padu zadnjih godina izazvanom pritiskom vlasti na novinare, sudskim tužbama i loše provedenom privatizacijom medija. Među analizirane 194 države Slovenija i dalje spada u skupinu 87 država sa slobodnim medijima, no posljednjih godina doživljava stalan pad, a još prije pet godina Freedom House ju je svrstavao na visoko deveto mjesto po medijskim slobodama. Predsjednik Slovenskog novinarskog društva Gregor Repovž izjavio je za Slovensku televiziju da početak pada medijskih sloboda u Sloveniji datira iz vremena prijašnje vlade desnog centra i njenih pritisaka za medije. Predsjednik alternativne udruge Društvo slovenskih novinara i publicista Igor Kršinar izjavio je, međutim, da su pritiske na novinare izvodile i vlade lijevog centra te da su trenutno u tijeku sudski postupci protiv nekih novinara vodećih listova koje je za klevetu tužio gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič, inače blizak sadašnjoj vladi.

DEN HAAG - Internet je postao "glavno sredstvo" organiziranog kriminala, a koristi se i u krijumčarenju droge i ljudi kao i u pranju novca, izjavio je u srijedu Rob Wainwright, direktor europskog policijskog ureda Europol. "Korištenje interneta postalo je puno šire, rekao bih da je on sad glavno sredstvo organiziranog kriminala", rekao je Wainwright u povodu Europolova izvješća o Procjeni prijetnje organiziranog kriminala (OCTA) za 2011. Sve više kriminalnih skupina koristi se internetom u izvršenju zločina i prekršaja koje se smatra "tradicionalnijima", ističe Wainright. "Usporedo s internetskim kriminalom s bankovnim karticama, razmjenom pedofilskog materijala i piratstvom, internet se sad koristi i za proizvodnju, skladištenje i distribuciju droga, regrutiranje i komercijalizaciju žrtava trgovine ljudima", ističe se u izvješću. Na dokumentu od 37 stranica spominje se i "omogućavanje ilegalne imigracije", krijumčarenje i prodaja životinjskih vrsta. Izvješće Europola OCTA, koje se objavljuje svake dvije godine, dostavljeno je ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja Europske unije kojima bi trebao olakšati uspostavu prioriteta u borbi protiv organiziranoga kriminala tijekom sljedeće dvije godine, rekao je Wainwright.

PARIZ - Pakistanu treba pomoć iz čitavog svijeta u borbi protiv "terorizma", njegova "problema broj jedan", izjavio je u srijedu u Parizu njegov premijer Jusuf Raza Gilani, zahtijevajući od Zapada da se suzdrži od odašiljanja "negativnih poruka" o njegovoj zemlji. "Sigurnost i borba protiv ekstremizma ili terorizma nisu zadatak samo jedne nacije", kazao je on pred francuskim šefovima tvrtki, tri dana nakon smrti Osame bin Ladena, kojega je ubila američka vojska nedaleko Islamabada. "Treba nam globalna strategija u borbi protiv terorizma. Potrebna nam je podrška čitavog svijeta", dodao je on. Naglasio je da terorizam pogađa "čitavu regiju i svijet". Ustvrdivši da se Islamabad bori protiv terorizma, problema "broj 1", te da je već "platio danak", Jusuf Raza Gilani objasnio je kako to "ne radi samo za Pakistan već i za mir, prosperitet i napredak čitavog svijeta".

WASHINGTON - Bivši američki predsjednik George W. Bush, koji je bio na čelu SAD-a tijekom terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, odbio je poziv svog nasljednika Baracka Obame da dođe u četvrtak u New York na ceremoniju koja će se održati na lokaciji Svjetskog trgovinskog centra srušenog u napadima, izjavili su u utorak službeni izvori. Predsjednik Obama posjetit će u četvrtak tu lokaciju u povodu uspješno izvedene američke akcije u kojoj je ubijen čelnik Al Kaide Osama bin Laden. "Bivši predsjednik Bush neće biti nazočan u četvrtak. Cijeni poziv, ali je odlučio ostati daleko od svjetla reflektora nakon okončanja svog mandata", rekao je njegov glasnogovornik David Sherzer. Dodao je da će Bush "nastaviti slaviti sa svim Amerikancima tu važnu pobjedu u ratu protiv terorizma". Tijekom posjeta New Yorku Obama će se sastati s obiteljima žrtava napada 11. rujna, navodi Bijela kuća.

PARIZ - Cilj međunarodne vojne intervencije u Libiji nije ubiti Gadafija, nego oslabiti njegov represivni aparat i što prije prekinuti napade NATO-a, izjavio je u srijedu šef francuske diplomacije Alain Juppe. "Naš cilj nije ubiti Moamera Gadafija", izjavio je on tv postaji France 24, priznajući "kolateralnu žrtvu" nedavnim ubojstvom sina libijskog predsjednika u NATO-vom bombardiranju. "U Tripoliju gađamo vojne ciljeve", kazao je Alain Juppe.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙