FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan Hrvatsko-bugarski gospodarski forum

Autor: gvla
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Nema prepreka široj gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bugarske te samo treba dati potporu i podršku gospodarstvenicima kako bi se suradnja proširila na postojećim temeljima, zaključak je Hrvatsko-bugarskog gospodarskog foruma održanog danas u Zagrebu u okviru posjeta bugarskog premijera Bojka Borisova Hrvatskoj.

"Bugarska zna što znači biti član Europske unije, koliko će biti važno za Hrvatsku i njeno gospodarstvo da konačno postane dio tog svijeta", kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač otvarajući forum koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK).

"Bugarska nam je strana odaslala snažan signal da, iako nam se možda čini da prolazimo težak put, u tome nismo sami, jer i oni su morali donijeti puno teških odluka kakve i mi moramo donijeti, u korist hrvatskog društva i hrvatskog gospodarstva, kako bi bilo kompatibilno i istinski funkcioniralo na zajedničkom EU tržištu", kazao je Popijač.

Iako su gospodarski odnosi dviju zemalja ocijenjeni dobrima, na forumu je naglasak stavljen na nezadovoljstvo obiju strana dosad iskorištenim potencijalima suradnje, čemu je, smatraju, djelomice kriva kriza koja je protekle dvije godine potresala kako globalno tako i gospodarstva Hrvatske i Bugarske, što se odrazilo i na bilateralne odnose te razinu robne razmjene dviju zemalja.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta naglasila je da prostora za poboljšanje ima, a kao područja suradnje posebno je izdvojila promet, korištenje Save i Dunava kao prometnih koridora, kao i interes za razvoj slobodnih zona. Hrvatske su tvrtke iskazale poseban interes za sudjelovanje u natječajima za izgradnju autocesta, a zanimljivi su im i energetski projekti.

Bugarski su gospodarstvenici iskazali zanimanje za širenje suradnje posebno u građevinskom sektoru, sektoru vojne industrije, kemijske industrije i proširenje suradnje u turizmu.

"Hrvatska je još uvijek turistički lider u regiji i Bugarska ima puno toga za naučiti od nje", kazao je bugarski ministar gospodarstva, energetike i turizma Trajčo Trajkov.

No, dodao je, Bugarska se može podičiti najmodernijim turističkim kapacitetima proširenim s tradicionalnog ljetnog i zimskog turizma na spa i golf turizam. Dodao je kako je bugarska strana zainteresirana za uspostavu čarter avionskih linija.

Bugarski predstavnici naglasili su da je ta zemlja unatoč krizi uspjela očuvati izrazito povoljne uvjete za strana ulaganja svojom strategijom čija su dva osnovna temelja povoljni uvjeti poslovanja, s izrazito niskim porezima, najnižima u Europskoj uniji, te isti uvjeti poslovanja za domaće i strane kompanije.

U Forumu je sudjelovalo 30-tak hrvatskih i bugarskih tvrtki koje su u sklopu prvog dijela foruma održale individualne razgovore.

Robna razmjena između Hrvatske i Bugarske u 2010. je iznosila 108,4 milijuna eura. Pritom je hrvatski izvoz u Bugarsku ostvaren u vrijednosti od 35,6 milijuna eura, dok je uvoz iz te zemlje iznosio 72,8 milijuna eura

(Hina) xgvla yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙