FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar pogurao cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 4. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u srijedu na londonskom tržištu nakon što je dolar kliznuo u nestabilnoj trgovini a ulagači čekaju nove smjernice u tjednim izvješćima o zalihama u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom su tržištu cijene barela sirove nafte porasle 25 centi na 122,70 dolara. Na američkom su tržištu ostale gotovo nepromijenjene na 110,98 dolara.

Cijene nafte prate kretanje dolara, ali sa suprotnim predznakom, a zelena je novčanica u srijedu oslabila 0,17 posto prema košarici valuta, što je ojačalo kupovnu moć imatelja drugih valuta, potičući potražnju za naftom.

U utorak su cijene nafte pale više od dva posto budući da je indijsko podizanje kamatnih stopa potpirilo sumnje u vezi s potražnjom. Dodatan su pritisak generirala i strahovanja da su prošlomjesečna poskupljenja robe, uključujući naftu i srebro, bila pretjerana.

"Ovog smo tjedna svjedočili vrlo snažnoj korekciji cijena plemenitih metala, posebice srebra, i to je nekako pojačalo pritisak na robe općenito i naftu iz tehničke perspektive", tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Pozornost je sada usmjerena na tjedna izvješća o zalihama u SAD-u. Američki naftni institut (API) objavio je u utorak da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 3,2 milijuna barela, znatno više no što se očekivalo. Sada se čeka izvješće američke vlade, koje će biti objavljeno tijekom dana.

Analitičari također podsjećaju da je u cijene nafte ugrađena premija povezana s napetošću u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, te s nedavnom smrti vođe Al-Kaide Osama bin Ladena.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 118,75 dolara što znači da je bila 1,15 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙