FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar pritisnuo cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 3. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u utorak na londonskom tržištu prema 124 dolara za barel nakon što je dolar poskočio s najniže razine u tri godine, a trgovci nastoje odvagnuti utjecaj smrti vođe Al-Kaide Osama bin Ladena.

Cijene sirove nafte za isporuke u lipnju pale su u Londonu za 77 centi na 124,35 dolara za barel. Na američkom su tržištu smanjene za 69 centi, kliznuvši na 112,83 dolara za barel.

Glavni je uteg za naftna tržišta bio dolar, koji je u utorak ojačao 0,3 posto naprema košarici glavnih valuta, ali se zadržao blizu najniže razine u tri godine.

"Cijene su ponovno pale, vjerojatno zbog jačeg dolara", rekao je Lim Serene, analitičar banke ANZ u Singapuru.

U ponedjeljak su se cijene nafte strmoglavile čak tri posto nakon vijesti da su američke oružane snage ubile Osamu bin Ladena.

U utorak ih je pritisnuo jači dolar, koji guši potražnju za naftom, budući da slabi kupovnu moć imatelja drugih valuta.

Analitičari pritom upozoravaju da bi tržišta mogla crpiti potporu iz straha od osvete za smrt vođe Al-Kaide.

"Premije na rizik mogle bi ponovno porasti u slučaju osvete", kazali su analitičari Commerzbanka. "Dok god traju nemiri u arapskim zemljama, cijene nafte ne bi smjele bitno pasti".

Sjedinjene Države izdale su sigurnosno upozorenje Amerikancima širom svijeta, a direktor CIA-e Leon Panetta rekao je da će Al-Kaida "gotovo sigurno" pokušati osvetiti bin Ladenovu smrt.

Ulagači u naftu također će pratiti najnovije američke podatke o zalihama nafte koji će biti objavljeni tijekom dana.

Očekuje se da će tjedno izvješće Američkog naftnog instituta (API) pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, budući da je uvoz premašio potražnju rafinerija.

Američka vlada objavit će svoje izvješće u srijedu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 119,90 dolara, što znači da je bila 45 centi niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙