FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko poništava odluku o referendumu u RS-u

Autor: slek
MOSTAR, 3. svibnja 2011. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je u utorak navečer da će poništiti odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Državnom odvjetništvu BiH u Republici Sprskoj dok su mediji bliski vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavili kako će se svi srpski dužnosnici povući iz središnjih institucija države u slučaju uvođenja sankcija protiv RS-a.

"Referendum nije sporan ukoliko je iz nadležnosti općine ili entiteta. Referendum koji u Republici Srpskoj namjeravaju provesti je iz nadležnosti je države i to je protudaytonski", rekao je Inzko, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH u središnjem Dnevniku Radio televizije RS-a.

Opetovao je upozorenje kako postoji mogućnost sankcioniranja dužnosnika srpskoga entiteta najavivši da će Vijeće za provedbu mira (PIC) u četvrtak donijeti odluku oko najave za održavanje referenduma u Republici Srpskoj.

I izvršni direktor vanjskopolitičke službe Europske unije za Europu i središnju Aziju Miroslav Lajčak se u utorak u razgovoru s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem u Bruxellesu usprotivio održavanju referenduma kazavši da je to 'neprihvatljiv način ukazivanja na probleme i da ne može dovesti do rješenja problema u pravosuđu BiH', priopćili su iz ureda predsjednika Narodne skupštine RS-a.

U slučaju pak da Inzko uvede sankcije prema navodima Nezavisnih novina iz Banje Luke, bliskih vlastima predsjednika RS-a Milorada Dodika, svi dužnosnici iz Republike Srpske napustit će zajednička tijela, agencije i institucije BiH. To bi prema napisu Nezavisnih bio odgovor kojega je nedavno najavio Dodik.

Na internetskom portalu Nezavisnih novina večeras je objavljeno da bi vlast napustili predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, kao i ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević, civilnih poslova BiH Sredoje Nović kao i svi zamjenici ministara u Vijeća ministara. Svi su dužnosnici Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Svoje bi funkcije napustili i imenovani članovi u Sudu BiH, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda BiH, kao i imenovani vodeći srpski kadrovi svih državnih agencija.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o raspisivanju referenduma kojim se osporava postojanje Suda i Državnog odvjetništva BiH budući ih je nametnuo visoki međunarodni predstavnik u toj zemlji.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙