FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Unatoč upozorenjima nastavak priprema za referendum

Autor: rmav
SARAJEVO, 27. travnja 2011.(Hina) - Odluka o raspisivanju referenduma u entitetu Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini objavljena je u srijedu u listu "Službeni glasnik RS" čime je ispunjen i posljednji formalni uvjet za provedbu tog čina koji su predstavnici međunarodne zajednice u BiH već ocijenili kao opasno ugrožavanje provedbe Daytonskog sporazuma.

Direktor "Službenoga glasnika RS" Proko Dragosavljević objasnio je lokalnim medijima kako odluka o provedbi referenduma postaje pravomoćna osam dana po objavljivanju.

Sam referendum trebao bi se održati u tjednu nakon 45 dana po objavljivanju odluke, dakle u prvoj polovici lipnja.

Prema zaključcima koje je 13. travnja usvojio parlament RS građani tog entiteta trebali bi odgovoriti na pitanje "podupiru li zakone koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH a posebice one o Sudu i Tužiteljstvu BiH kao i njihovo protuustavno prihvaćanje u Parlamentu BiH".

Provedba referenduma stajala bi vlasti RS oko dva i pol milijuna eura, a entitetski premijer Aleksandar Džombić ranije je izjavio kako će ta sredstva biti osigurana iz proračunskih pričuva.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko upozorio je kako provedba referenduma neće biti dopuštena jer je protivna odredbama Daytonskog sporazuma pa se očekuje kako će on posegnuti za svojim širokim ovlastima i poništiti odluku u njegovu raspisivanju.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović također je kazao kako referendum "ne smatra dobrom idejom".

"Odgovor na pitanje o referendumu u Republici Srpskoj je jasan: u BiH velike i važne odluke treba donijeti samo konsenzusom sva tri naroda, oba entiteta. Zato referendum ne držim dobrom idejom", stoji u pisanoj izjavi predsjednika Josipovića objavljenoj u utorak kao odgovor predsjedniku Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatku Lagumdžiji koji ga je javno pozvao da se očituje o najavljenom referendumu.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙