FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Countryman: Referendum u RS je napada na Dayton

Autor: zkre
SARAJEVO , 14. travnja 2011. (Hina) - Zamjenik pomoćnika američke državne tajednice Thomas Countryman ocijenio je u četvrtak najavu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj o državnome sudu i državnome odvjetništvu BiH napadom na Dayton i državu BiH.

Osim što je osudio najavu referenduma, američki je diplomat odbacio i mogućnost organiziranja nove mirovne konferencije za BiH, "Daytona 2".

"Odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj za izjašnjavanje građana ovog entiteta podržavaju li nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, napose o sudu i tužiteljstvu BiH, predstavlja napad na središnju formulu Daytonskog sporazuma, te izravan napad ne samo na pravosudna tijela, nego i na državu BiH", rekao je Countryman u intervjuu za tri novinske agencije u BiH posredstvom američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Visoki dužnosnik State Departmenta ocijenio je da mogući referendum u RS ne može utjecati na rad i postojanje državnoga suda i državnoga odvjetništva, ne odbacujući mogućnost da međunarodna zajednica reagira na tu najavu.

"Tko god napada legitimnost entiteta u BiH mi ćemo mu se suprotstaviti, a istodobno tko god napada državu BiH i njezine nadležnosti, te pokuša blokirati rad pravosudnih tijela i njemu ćemo se suprotstaviti", poručio je Countryman.

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice odbacio je mogućnost sazivanja nove mirovne konferencije za BiH, što je za vrijeme posjete Sjedinjenim državama zagovarao predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Countryman je istaknuo kako Sjedinjene Države i međunarodna zajednica nemaju namjere organizirati novu mirovnu konferenciju za BiH i očekuju da će svi poštivati odredbe aktualnog Daytonskog sporazuma.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙