FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagumdžija želi mišljenje Josipovića i Tadića o referendumu

Autor: rmav
SARAJEVO, 24. travnja 2011.(Hina) - Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija pozvao je u nedjelju predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića i predsjednika Srbije Borisa Tadića da se očituju o referendumu kojega u Republici Srpskoj kani organizirati predsjednik tog entiteta Milorad Dodik.

"Svima je poznato da najavljeni referendum nema potporu sva tri naroda, obadva entiteta niti većine građana BiH", stoji u Lagumdžijinoj izjavi koja je dostavljena medijima u Sarajevu.

Predsjednik stranke koja čini okosnicu vladajuće većine u Federaciji BiH drži kao je referendum o čijem je održavanju 13. travnja odlučio parlament RS protivan Daytonskom sporazumu ali i načelima za koje se Josipović i Tadić javno zalažu kada govore o BiH.

Lagumdžija podsjeća kako Tadić u javnim istupima već godinama ponavlja stajalište po kojemu se Srbija protivi bilo kakvom rješenju u BiH koje nema potporu sva tri naroda i dva entiteta te očekuje da se Srbija i nastavi ponašati sukladno tome.

"Ovo je dobra prilika i predsjedniku Josipoviću koji je u bilateralnim susretima s Tadićem naglašavao potrebu konsenzusa, kako oni vole reći svih predstavnika naroda i građana BiH, da se i sam javno očituje o najavljenom referendumu", stoji u Lagumdžijinoj izjavi.

Vlasti RS kane postaviti pitanje biračima podupiru li "nametnute odluke visokog predstavnika a posebice one o Sudu i Tužiteljstvu BiH".

Provedba takvog referenduma naišla je na oštro protivljenje predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji to smatraju opasnim ugrožavanjem Daytonskog sporazuma.

Neslužbeno je najavljeno kako će odluku o provedbi referenduma poništiti visoki predstavnik Valentin Inzko ukoliko to odbiju učiniti vlasti RS.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić ranije ovog tjedna je izjavio kako Beograd ne vidi ničega prijepornog u organiziranju referenduma u RS.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙