FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja porasla deveti mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u ožujku, a makroekonomisti su podijeljeni po pitanju je li potrošnja porasla deveti mjesec zaredom.

Pat makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u ožujku potrošnja porasla za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se u rasponu od pada potrošnje za 0,4 do rasta za 1,2 posto.

U veljači je promet u trgovini na malo porastao osmi mjesec zaredom, i to za 0,8 posto na godišnjoj razini, što je bilo blago ubrzanje rasta u odnosu na siječanjskih 0,2 posto.

„U skladu s postojećim trendom, očekujemo rast potrošnje, ponajviše zbog poskupljenja naftnih derivata i prehrambenih proizvoda, dakle, cjenovnog rasta. Pritom ne isključujemo da malo viša baza iz ožujka lani, zbog ranijeg Uskrsa koji je možda pojačao trgovinu krajem ožujka, djeluje nepovoljno na mjesečnoj razini. Pritom očekujemo da rast nezaposlenosti, pad realnog raspoloživog dohotka, poskupljenje hrane i energenata te pad u potrošačkim kreditima pogode potrošnju na diskrecijska dobra, kao i ukupnu dinamiku kako povoljni bazni efekt bude slabio“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Unatoč višemjesečnom trendu rasta potrošnje, još uvijek se, kažu makroekonomisti, ne može govoriti o njezinom oporavku.

„Unatoč blagim stopama rasta trgovine na malo u prethodnim mjesecima, u ožujku ne očekujemo značajnije pomake. Naprotiv, ne isključujemo mogućnost da realan promet u trgovini na malo zabilježi i blagu stopu pada. Osim jačanja inflatornih pritisaka, osobito energije, goriva i maziva, visoka nezaposlenost, odnosno niska zaposlenost, potrošački pesimizam i stagnacija plaća ne dozvoljavaju oporavak ovog segmenta“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙