FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacijski pritisci blago rastu

Autor: neba
ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Nakon što se prošle godine kretala na niskim razinama od 0,6 do 1,4 posto, početkom ove godine inflacija je blago ojačala, ponajviše zbog rasta cijena naftnih derivata, a očekuje se i daljnji rast inflacijskih pritisaka.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u ožujku, koje će, procjenjuje se, pokazati da su inflacijski pritisci blago ojačali.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u ožujku potrošačke cijene u prosjeku porasle za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u veljači inflacija iznosila 2,2 posto.

Njihove procjene kreću se od rasta cijena za 2 do 2,5 posto.

„Očekujemo porast potrošačkih cijena, zahvaljujući otprilike 4-postotnom poskupljenju naftnih derivata te daljnjem poskupljenju nekih prehrambenih proizvoda. Inflaciju i dalje obuzdava relativno slaba domaća potražnja", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Tijekom prošle godine inflacija se kretala i ispod 1 posto, no posljednjih mjeseci inflacijski pritisci blago jačaju.

„Godinu pred nama sigurno će obilježiti jačanje inflacije, velikim dijelom zbog baznog učinka, s obzirom da je tijekom 2010. inflacija bila na najnižoj razini od provođenja stabilizacijskog programa. Nadalje, budući da će domaća potražnja i u ovoj godini biti razmjerno slaba, rastu cijena će najviše pridonijeti kretanje cijena u inozemstvu i troškovna inflacija. Naime, budući da je hrvatsko gospodarstvo uvozno orijentirano i energetski ovisno, rast cijena sirovina na svjetskim tržištima prelit će se i na domaće tržište, pa će, osim na cijenu energenata, utjecati i na druge sastavnice indeksa potrošačkih cijena, poput prometa“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙