FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja u ožujku pala 4,1 posto

Autor: neba
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku već treći mjesec zaredom pala više od 4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je ponajviše posljedica slabe domaće potražnje.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u ožujku industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, oslabila za 0,2 posto u odnosu na veljaču, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala za 4,1 posto.

To je veći pad nego što se očekivalo. Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u tom mjesecu industrija oslabila za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kretale su se od pada proizvodnje za 3,5 posto do rasta od 3 posto.

„Posljednji podaci znatno su lošiji od očekivanja na tržištu. Takva kretanja posljedica su slabe domaće potražnje, čemu pridonose nepovoljni trendovi na tržištu rada i visoka razina potrošačkog pesimizma, dok inozemna potražnja nije dovoljno snažna da bi potaknula pozitivne trendove. Naime, zbog ograničene strukture robnog izvoza i niskog udjela u BDP-u, snažniji pozitivni učinci na industrijsku proizvodnju su izostali“ , navode analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na izvješće DZS-a.

Najviše je na godišnjoj razini, 8,9 posto, pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 3,7, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,2 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je, pak, za 2,1, a energije za 0,2 posto.

To je već treći mjesec zaredom kako industrijska proizvodnja oštro pada. U siječnju je na godišnjoj razini potonula za 6,7, a u veljači za 4,1 posto.

Ukupno je u prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja pala za 4,9 posto u odnosu na isti lanjski kvartal.

„U mjesecima pred nama ipak očekujemo povoljnija kretanja, posebno u drugoj polovini godine, a na to bi mogao utjecati i početak oporavka domaće potražnje. Na razini cijele godine očekujemo blagu stopu rasta industrijske proizvodnje od oko 2 posto u odnosu na 2010., uglavnom pod utjecajem baznog učinka i inozemne potražnje. Nadalje, dugotrajan i razmjerno snažan pad zaliha industrijskih proizvoda upućuje na zaključak da su zalihe vjerojatno gotovo iscrpljene“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na izvješće DZS-a.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙