FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacija u ožujku dosegnula 2,6 posto

Autor: neba
ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - U ožujku je inflacija u Hrvatskoj dosegnula 2,6 posto na godišnjoj razini, što je više od očekivanja i najviša razina inflacije od svibnja 2009. godine.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da su u ožujku cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle u odnosu na veljaču za 0,8 posto, dok su u odnosu na ožujak prošle godine bile veće za 2,6 posto.

To je viša stopa inflacije nego što se očekivalo. Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je inflacija u ožujku iznosila 2,3 posto.

Stopa inflacije od 2,6 posto najviša je od svibnja 2009. godine, kada je iznosila 2,7 posto, a to predstavlja i ubrzanje rasta cijena, s obzirom da je u veljači inflacija iznosila 2,2 posto.

„Ožujak je donio nastavak intenziviranja inflatornih pritisaka. Pritom nešto snažniji inflatorni pritisci, u usporedbi s prethodnom godinom, proizlaze iz troškovne strane, a ne zbog oporavka domaće potražnje. Zbog poskupljenja većine prehrambenih proizvoda i duhanskih proizvoda na početku godine, njihov doprinos ukupnom rastu cijena je vrlo značajan na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj nešto slabiji. Ipak, na mjesečnoj razini rast cijena odjeće i obuće od 4,4 posto, zbog završetka sezonskih sniženja, najviše je pridonio rastu cijena“, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, trendovi su slični kao i prethodnih mjeseci.

„Veliki doprinos rastu cijena došao je od cijena prehrane i bezalkoholnih pića, koje su porasle za 4,3 posto godišnje, odnosno 0,5 posto mjesečno. Rast cijena prehrambenih proizvoda bio je očekivan, s obzirom da su prošle godine troškovi za proizvođače i trgovce rasli, ali se nisu, zbog niske potražnje, uspijevali prevaliti na krajnje potrošače“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga

Rast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima i dalje vrlo snažno utječe na domaće cijene. Tako su cijene tekućih goriva porasle 22,9 posto godišnje, te 5,9 posto na mjesečnoj razini. Zbog toga su cijene prometa porasle 6,7 posto godišnje, te 1,9 posto mjesečno.

„I idućih mjeseci očekujemo nastavak intenziviranja inflatornih pritisaka. Pritom će osnovni pokretač rasta cijena biti troškovna strana i kretanje cijena u inozemstvu, s obzirom da je domaća potražnja još uvijek niska. Međutim, prema kraju godine, i početak oporavka domaće potražnje počet će utjecati na kretanje cijena“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙