FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUB Analize: kamatne stope u padu, smanjuje se razlika prema eurozoni

Autor: tper
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - Glavni elementi zašto su kamatne stope u Hrvatskoj nešto više nego u zemljama eurozone su cijena izvora sredstava i premija na rizik dužnika koja će se gospodarskim oporavkom i nekim očekivanim reformama smanjiti, i tada će i loši krediti padati, a kamate će se još više približiti kamatama eurozone.

Istaknuo je to direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček na današnjem predstavljanju HUB Analiza pod nazivom "Kamatne stope u padu: smanjuje se razlika u odnosu na eurozonu".

U krizi su kamatne stope u eurozoni padale, dok su u Hrvatskoj rasle, odnosno došlo je do divergencije kamatnih stopa, no sad su počele ići jedna prema drugoj (konvergirati), istaknuo je Bohaček.

Razdoblje pada kamata u Hrvatskoj započelo je prošle godine. Tada je završio i preokrenuo se trend pada kamatnih stopa u EU, koje od kraja 2010. u eurozoni rastu, pa se sada nalazimo u razdoblju u kojem domaće kamatne stope ponovo konvergiraju prema razinama kamatnih stopa u eurozoni, navodi se u HUB Analizama.

U Hrvatskoj kamatne stope padaju od početka 2010., a u eurozoni su počele rasti od kraja 2010., tako da se ta razlika smanjuje, kazao je Bohaček.

Najnovije HUB Analize pokazale da su kamatne stope na depozite u Hrvatskoj veće nego u eurozoni, odnosno, pasivne kamatne stope na depozite nalaze se iznad prosjeka EU ili čak i izvan intervala eurozone, barem kada je riječ o depozitima stanovništva. Za depozite poduzeća plaća se relativno mala kamatna premija iznad prosjeka eurozone.

S druge strane, kamatne stope na kredite stanovništvu kreću se u okviru intervala eurozone ili oko njegova gornjeg praga, kao da je Hrvatska već nova članica.

Naime, prosječna kamatna stopa na stambene kredite u Hrvatskoj (6 posto) nalazi se oko gornje granice intervala eurozone kao da smo već članica zahvaljujući visokim stopama u Slovačkoj, no ona je za 0,8 do 1,6 bodova veća nego u najbližim članicama eurozone (Sloveniji, Austriji i Italiji).

Kamatne stope poduzećima su više od eurozone, pogotovo kratkoročni krediti zbog rizičnosti malog i srednjeg poduzetništva, dok su dugoročni krediti na samoj gornjoj granici eurozone, kazao je Bohaček.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙