FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen twinning projekt "Priprema HZZ-a za EURES"

Autor: dmar
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Twinning light projekt "Priprema Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za EURES" vrijedan 230.000 eura završen je danas uz ocjenu kako je njime HZZ uspješno osposobljen za provedbu i promociju mreže Europske službe za zapošljavanje (EURES) u Hrvatskoj.

Cilj projekta je poduprijeti mobilnost i slobodno kretanje radnika unutar tržišta Europskog ekonomskog prostora, a HZZ-ovi partneri bili su Njemačka Federalna Agencija za zapošljavanje i stručnjaci iz Češke i Nizozemske.

Projekt pomaže hrvatskom procesu pristupanja Europskoj uniji (EU), jer umrežavanje u sklopu EURES-a otvara vrata ulasku Hrvatske u EU. EURES predstavlja mrežu od više od 800 savjetnika u 31 europskoj zemlji, a nudi informacije, savjetovanje i pomoć pri zapošljavanju tražiteljima zaposlenja i poslodavcima, promičući princip slobodnog kretanja radnika.

To znači da će s pristupom Hrvatske u EU mobilnost naših radnika biti proširena na cjelokupno europsko tržište rada, rekla je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah. To vrijedi i za hrvatske poslodvace koji će moći zapošljavati radnike iz Europskog ekonomskog prostora.

Naravno, očekujemo i određena ograničenja slična onima koja su bila u zadnjem krugu proširenja EU, odnosno zabranu zapošljavanja od sedam godina, ali to ovisi od zemlje do zemlje. No, kako hrvatskih radnika već ima dosta zaposlenih u zemljama EU, to neće predstavljati veliki problem, ocijenila je Paun Jarallah.

U sklopu projekta provedena je analiza postojećih procesa posredovanja u HZZ-u povezanih s EURES mrežom, pripremljen je izvještaj o preporukama za prilagodbu poslovnih procesa HZZ-a u posredovanju standardima EURES mreže, te je razrađen plan EURES aktivnosti za HZZ.

Također je provedena analiza postojećih IT aplikacija za razmjenu podataka i pripremljen izvještaj o preporukama za njihovo poboljšanje i prilagodbu u razmjeni informacija o tržištu rada i slobodnih radnih mjesta s EURES mrežom.

Razvijeni su programi obuke o EURES-u za savjetnike HZZ-a, te su kroz edukaciju i obuku o EURES mreži i provedbi EURES-a u praksi ojačani njihovi kapaciteti.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙