FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik - osnovana Hrvatska udruga povijesnih gradova

Autor: hspa
DUBROVNIK, 29. travnja 2011. (Hina) - U Dubrovniku je danas održana osnivačka skupština Hrvatske udruge povijesnih gradova koja okuplja 16 gradova, a na njoj je za predsjednika izabran dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Potpredsjednici su šibenski gradonačelnik Ante Županović i karlovački Damir Jelić.

Osnutak Hrvatske udruge povijesnih gradova potaknuo je 2006. godine grad Dubrovnik na osnovi modela europske udruge povijesnih gradova i regija.

Grad Dubrovnik dosad je bio pridruženi član europske udruge, a u međuvremenu je postao i ravnopravni član. Europsku udrugu povijesnih gradova i regija osnovao je kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe 1999. godine u Strasbourgu radi promicanja interesa gradova s bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem.

Kako je nakon osnivačke skupštine rekao dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, riječ je o povezivanju 16 hrvatskih gradova na interesnoj, a ne na političkoj razini jer imaju iste probleme i ciljeve, a želja je unijeti promjene u zakon koje će svim gradovima omogućiti bolje djelovanje.

Na osnivačkoj skupštini bio je i glavni tajnik Europske udruge povjesnih gradova i regija Brian Smith, koji je izrazio zadovoljstvo osnutkom te udruge i istaknuo kako je važno da povijesni gradovi načine mrežu kako bi lakše rješavali svoje probleme.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙