FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje 340. obljetnice smrti Zrinskog i Frankopana

Autor: ddad
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Zrinska garda iz Čakovca najavila je program obilježavanja 340. obljetnice mučeničke smrti hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koje će ta udruga građana organizirati u Čakovcu, Zagrebu i drugim mjestima od 25. do 30. travnja.

Svečano obilježavanje počet će u ponedjeljak, 25. travnja, u Bečkome Novom Mjestu, mjestu njihove mučeničke smrti. Ondje će se pripadnici Zrinske garde iz Čakovca pridružiti predstavnicima hrvatskoga veleposlanstva u Austriji i Družbe "Braća hrvatskoga zmaja" Zmajskog stola iz Karlovca koji će u 10 sati na gradskome groblju položiti vijence i zapaliti svijeće. Nakon toga obići će mjesto na kojem su pogubljeni i sudjelovati na misnome slavlju.

Istoga dana poslijepodne u Cirkovljanu će svečano biti otkrivena tri spomenika - Petru i Katarini Zrinski i Franu Krsti Frankopanu, Josipu Jelačiću Bužimskom i Cirkovljančanki.

Događaji se nastavljaju u četvrtak, 28. travnja, svečanim koncertom Simfonijskoga puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i opernog pjevača Armanda Puklavca u dvorani Centra za kulturu u Čakovcu s početkom u 20 sati.

U petak, 29. travnja, Zrinska garda iz Čakovca održat će u 17 sati smotru svoje povijesne postrojbe na Trgu sv. Marka u Zagrebu, a zatim će misno slavlje u zagrebačkoj katedrali u 18 sati predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović.

Prije mise položit će se vijenci kod grobnice i poprsja hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u katedrali.

U svečanostima će, uz Zrinsku gardu i vjernike iz Varaždinske biskupije, sudjelovati i članovi Družbe "Braća hrvatskoga zmaja", Matice hrvatske, Zavičajnog društva Međimurja iz Zagreba, Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski" iz Zagreba, Kluba vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj i drugih ustanova i udruga.

U subotu, 30. travnja, na 340. obljetnicu njihove mučeničke smrti u Bečkome Novom Mjestu, u Čakovcu, gradu iz kojeg su ta dvojica velikana otišla na put s kojeg se više nisu vratili, Zrinska garda i više gostujućih povijesnih postrojba održat će svoju tradicionalnu smotru. Osim povijesnih postrojba Hrvatske vojske, sudjelovat će i postrojba Zrinyi viteza iz mađarskoga grada Sigeta, koji je do herojske smrti branio Nikola Zrinski Sigetski, prvi vlasnik Međimurja iz obitelji Zrinski, te mladi Zrinski kadeti iz Murakerestura i kadeti Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski" iz Zagreba.

Zrinska garda iz Čakovca izvijestila je i da je njihov prijedlog da se 30. travnja, kada su 1671. godine u Bečkome Novom Mjestu pogubljeni hrvatski mučenici Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, proglasi spomendanom na Zrinske i Frankopane, poslan u proceduru Hrvatskoga sabora, a za nj su dobili potporu mnogih institucija i gradova koji su poviješću vezani uz Zrinske i Frankopane.

Zrinska garda iz Čakovca osnovana je radi očuvanja i promicanja baštine Zrinskih i hrvatske povijesti u domovini i u svijetu.

(Hina) xntod yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙