FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi blago osciliraju

Autor: mkuz
FRANKFURT/PARIZ, 29. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su blago oscilirali, pri čemu su podršku dobivali od dobrih poslovnih izvješća kompanija, no obujam trgovanja bio je slabiji jer londonsko tržište nije radilo zbog kraljevskog vjenčanja.

Frankfurtski DAX je u takvim okolnostima dosegao 7.501 bod, ojačavši 0,35 posto, dok je pariški CAC bio na manjem gubitku od 0,07 posto, spustivši se na 4.101 bod.

Podršku indeksima pružala su po ocjeni analitičara ohrabrujuća poslovna izvješća kompanija.

Na dobitku su tako bili proizvođač umjetnih gnojiva Yara i proizvođač industrijskih enzima Novozymes, kojima su nakon objava snažnih tromjesečnih rezultata porasle vrijednosti dionica za 4,8, odnosno 5,2 posto.

Veći interes ulagača zabilježen je i u sektoru solarne energije, nakon što je francuski naftni div Total za većinski udio američke solarne tvrtke Sunpower Corp ponudio 1,37 milijardi dolara.

S druge strane, na strani gubitnika našao se, pak, njemački proizvođač automobila Daimler, čije su dionice pojeftinile za 1,8 posto jer je tržište njegove podatke poslovanja u prvom tromjesečju ocijenilo nedovoljno snažnima.

Istodobno su cijene dionica banaka Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Suisse, UBS i Commerzbank ostale nepromijenjene ili ojačale za 0,8 posto. Tih se pet banaka nalazi među 16 banaka pod istragom Europske komisije zbog mogućih zlouporaba ili tajnog udruživanja na tržištu CDS-ova, financijskih instrumenata korištenih za hedgiranje i spekulacije na tržištima.

Na Tokijskoj se burzi danas zbog blagdana nije radilo.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙