FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat upozorava da neki lokalni dužnosnici ne prihvaćaju kolektivno pregovaranje

Autor: dmar
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u današnjem je priopćenju upozorio kako još uvijek ima župana, gradonačelnika i općinskih načelnika koji ne prihvaćaju kolektivno pregovaranje.

Čini se apsurdnim, ali demokratskim putem izabrani lokalni dužnosnici svojim zaposlenicima često uskraćuju pravo na kolektivne pregovore ili na pregovore o osnovici za plaće, koja je Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi definirana kao sastavnica plaće čija se visina utvrđuje kolektivnim ugovorom, ističe sindikat.

Iako ih Zakon o radu kao poslodavce obvezuje na kolektivne pregovore "u dobroj vjeri" o pitanjima koja mogu biti predmet pregovora, dio lokalnih dužnosnika ne želi iz svojih ruku ispustiti fiskalne uzde i jednostrane ovlasti uređenja plaća lokalnih službenika i namještenika, pokazujući neosjetljivost za demokratska i radna prava svojih zaposlenika.

Alibi za to nalaze u pravilnicima koji, po njihovu mišljenju, ionako jamče prevelika prava zaposlenih u lokalnoj upravi, zanemarujući činjenicu da pravilnike kao jednostrane akte mogu promijeniti u svakom trenutku, za razliku od kolektivnih ugovora koji sadrže klauzule o važenju, načinu promjene i otkaza, kaže se u priopćenju.

Tako je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić sindikatu jasno dao do znanja kako u slučaju inzistiranja na pregovorima o osnovici neće potpisati kolektivni ugovor, dok je umaški gradonačelnik Vili Bassanese sindikatima u gradskoj upravi poručio da o osnovici namjerava pregovarati jedino sa samim sobom.

Pritom sindikat ističe kako, s obzirom na trenutne gospodarske neprilike, ne postoji spor oko visine osnovice, već oko toga što lokalni dužnosnici svoje (ne)demokratske ovlasti ne žele dijeliti s drugima koji na to također imaju pravo.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙