FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turski gospodarstvenici u Komori Zagreb

Autor: tper
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Povećanje robne razmjene između Hrvatske i Turske za čak 14 puta unatrag deset godina ohrabrujući je pokazatelj razvoja budućih odnosa, istaknuo je danas predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich otvarajući poslovnu konferenciju hrvatskih i turskih gospodarstvenika u HGK-Komori Zagreb koja je održana u sklopu posjeta gospodarskog izaslanstva Trgovinske komore Torbalija iz Turske.

Froehlich je posebice izdvojio potencijale za suradnju u podugovarateljskim poslovima i zajedničkim nastupima na tržištima trećih zemalja.

Ocijenio je kako je Hrvatska idealna turskim poduzetnicima za nastupe na tržištima jugoistočne i središnje Europe, kao što je i Turska odlična destinacija za zemlje crnomorske regije, tržišta kavkaskih zemalja i Bliskog istoka.

Obostrano je ocijenjeno da su organizirani poslovni razgovori dobra osnovica za daljnje unapređenje gospodarskih veza, posebice u području industrijske suradnje, građevinarstva, turizma i trgovine, a potencijali se vide i u investicijama na državnim i korporativnim razinama.

Naglašeno je i zajedničko djelovanje Međudržavnog odbora i Hrvatsko-turskog poslovno vijeće kojima je cilj daljnje jačanje gospodarskih odnosa.

Robna razmjena između Turske i Hrvatske 2010. godine iznosila je 700 milijuna američkih dolara, od čega je izvoz hrvatskih roba u Tursku iznosio 112 milijuna dolara, a turski izvoz u Hrvatsku 588 milijuna dolara.

Gosti iz Torbalija predstavili su i gospodarstvo te regije koja slovi za brzo rastuću u Turskoj, a orijentirana je na poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu i tekstilnu industriju, te na strojogradnju, ali i turizam.

Komora Zagreb prihvatila je poziv Trgovinske komore Torbalija za uzvratni posjet tom turskom gradu i nastavak započetih razgovora.

U turskom gospodarskom izaslanstvu su i menadžeri iz 15 tvrtki poljoprivredno-prehrambenog sektora, građevinarstva, turizma, prijevoza, trgovine tekstilom i naftnim derivatima, te proizvodnje strojeva koji su sa zainteresiranim hrvatskim partnerima razgovarali pojedinačno o mogućim oblicima suradnje i konkretnim poslovima.

S hrvatske strane razgovorima se odazvalo 13 tvrtki s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, ali i drugih gradova, pa su tako, između ostalih, sudjelovali i Brodomerkur iz Splita, Bilokalnik Drvo iz Koprivnice, Jasenska iz Opuzena, Nexe grupa iz Našica i drugi.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙