FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal prikupio milijardu eura na aukciji trezorskih zapisa

Autor: mpuk
LISABON, 20. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Portugal je na aukciji trezorskih zapisa prikupio milijardu eura, i to po višim kamatnim stopama nego ranije, dok istovremeno pregovara o prijeko potrebnom paketu pomoći radi sprječavanja bankrota.

Portugalska agencija za upravljanje dugom prodala je 680 milijuna eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca uz prosječnu kamatnu stopu od četiri posto, što je povećanje u odnosu na 3,7 posto koliko je iznosila prilikom posljednje takve aukcije u siječnju. Potražnja je bila dvostruko veća od prodane količine.

Agencija je također prodala 320 milijuna eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest mjeseci, uz prosječnu kamatnu stopu od 5,5 posto, što je također više u odnosu na 5,1 posto kolika je bila 6. travnja.

Portugal je ovog mjeseca zatražio pomoć budući da se teško bori s ogromnim dugom i višegodišnjim sporim gospodarskim rastom.

Delegacije iz Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a nalaze se od ponedjeljka u Lisabonu radi pregovora o uvjetima spašavanja, posebice o kamatnoj stopi. Paket pomoći mogao bi dosegnuti 80 milijardi eura.

Izaslanstva se u srijedu sastaju s portugalskim poslovnim čelnicima, nakon što su u utorak razgovarali sa sindikatima.

Očekuje se da će pregovori o paketu pomoći trajati nekoliko tjedana. Prijevremeni izbori u Portugalu najavljeni su za 5. lipnja.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙