FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slab početak tjedna na europskim burzama

Autor: neba
LONDON, 18. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim je burzama tjedan počeo blagim padom cijena dionica, jer su ulagači oprezni zbog slabog početka sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, ali i zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.130 bodova, nastavivši klizanje od prošloga tjedna, kada je pao 1,5 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,3 posto.

Prošloga je tjedna sezona objave poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje počela neugodnim iznenađenjima, pa su ulagači oprezni uoči objave novih rezultata.

„Rezultati kompanija nisu bili tako dobri kao što su se ulagači nadali, a čini se da kompanije neće moći povećavati marže. Na tržištu je puno rizika, pa bi cijene dionica mogle pasti. Tim više što ulagače zabrinjava i dužnička kriza u eurozoni“, kaže Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities.

Posljednjih se dana sve više govori da će Grčka morati restrukturirati svoje goleme dugove, a još nisu poznati ni svi detalji plana za pomoć financijski oslabljenom Portugalu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,4 posto, na 9.556 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙