FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Terenski dio Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, nakon četiri tjedna provedbe, završava u četvrtak, 28. travnja, a prvi rezultati popisa i nova demografska slika Hrvatske trebali biti poznati do 30. lipnja ove godine. U protekla četiri tjedna oko 13.000 popisivača i 2000 kontrolora popisivalo je na terenu hrvatske državljane, strane državljane i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, a obradom prikupljenih podataka u iduća dva mjeseca utvrdit će se broj i teritorijalni raspored stanovništva na području cijele države kao i osnovna demografska, etnička, obrazovna ekonomska, migracijska i druga obilježja. Bit će poznat i broj kućanstava, obitelji i njihove karakteristike, podaci o stambenom fondu, opremljenosti i starosti zgrada, ali i informatička pismenost stanovništva te brojnost bračnih, izvanbračnih ili istospolnih zajednica. Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje u Hrvatskoj, a provodi se redovito u desetogodišnjim razmacima od 1961. s ciljem prikupljanja podataka za provedbu gospodarskih i socijalno-razvojnih projekata te znanstvenih istraživanja. Po procjenama, ovogodišnji će popis stajati 174,9 milijuna kuna i bit će 33 milijuna skuplji od prethodnog popisa 2001. godine. Sudjelovanje građana u popisu i ove je godine bilo obvezno, a za odbijanje davanja podataka, kao i za netočne ili nepotpune podatke, predviđena je novčana kazna do 800 kuna. Privatnost prikupljenih podataka zajamčena je zakonom.

ZAGREB

U mirovinskom sustavu ne može biti kvalitetnih rješenja ako ne postoji uspješno gospodarstvo sa relativno visokom zaposlenošću, a sustav nije dugoročno i transparentno planiran, pri čemu značajnu ulogu treba vratiti razvoju drugog mirovinskog stupa koji kao stup tržišta kapitala može biti okidač za ekonomski razvoj, izjavio je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić na okruglom stolu te stranke posvećenom ekonomskoj održivosti mirovinskog sustava. Čačić ističe kako taj sustav zajedno sa zdravstvenim čini polovicu hrvatskog proračuna odnosno jednu petinu brutto društvenog proizvoda i stoga predstavljaju najveći izazov za buduću vladu. Dodaje međutim kako sustav mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj nosi teret iz prošlosti koji izazov čine kompleksnijim - posljedice vala stečajeva početkom devedesetih, privatizacije, otpuštanja radnika, pokušaja rješavanja nezaposlenosti kroz mirovinski sustav uz dodatni teret koji je donio rat. Smatra nužnim vratiti zamah drugom mirovinskom stupu. "Treba zaustaviti odnos koji je u posljednje vrijeme stvaran u javnosti da su umirovljenici teret društva, jer su oni podnijeli najveći teret svega što se događalo u posljednjih 20 godina", naglasio je Čačić. Govoreći o postojećem stanju u mirovinskom osiguranju, predsjednik HSU Silvano Hrelja, ocijenio je kako je utjecaj politike na sustav, koji bi trebao biti samostalan, doveo do toga da su sva prava "strpana u isti koš", odnosno da za istu plaću i uplaćene doprinose ljudi ostvaruju različita prava.

ZAGREB

Akcijom „regionalnog odmrzavanja“ danas je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, kao i u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu, Banja Luci, Prištini, Skopju i Podgorici započela dosad najveća regionalna kampanja, tijekom koje će se do 6. lipnja prikupljati milijun potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ. "Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje Jugoslavije, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipulira u političke svrhe. Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1500 organizacija i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše države, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje neovisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela, koje treba utvrditi i javno iznijeti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruge žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava", kazao je nacionalni koordinator kampanje za Hrvatsku Ivan Novosel iz Inicijative mladih za ljudska prava-Hrvatska.

ZAGREB

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izrazio je danas protivljenje načinu na koji Koalicija za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ, pokušava pridobiti građane Hrvatske da se odazovu kampanji "milijun potpisa za REKOM". "Smatramo da Koalicija za REKOM koristi trenutnu situaciju u kojoj je većina građana solidarizirana s hrvatskim braniteljima i žrtvama agresije na Hrvatsku, kako bi u ime žrtava dobili potpise za kampanju", kaže se u priopćenju Saveza. Savez ocjenjuje da hrvatski građani u najvećoj mjeri nisu upoznati s programom i načelima Koalicije za REKOM i da će "temeljem traženja potpisa za istinu o žrtvama biti izmanipulirana njihova trenutna osjetljivost na sve što se događa vezano uz Domovinski rat te da će dati svoj potpis i načelima i ciljevima REKOM-a s kojim se ne slažu". U Savezu drže da Koalicija za REKOM nije smjela iskoristiti ovakav politički trenutak kako bi ostvarila svoje ciljeve, da Hrvatska sada mora rješavati izuzetno osjetljiva i značajna pitanja i apsolutno je neprihvatljiva takva kampanja u ovom trenutku.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je izvijestio da je putem svog odvjetnika podignuo privatnu tužbu za klevetu protiv Jurice Meića, zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zbog njegovih izjava izrečenih na skupštinskoj sjednici 20. travnja. Meić je na toj sjednici prozvao Bandića za lopovluk pitajući koliko se nakrao i nije li ga zato strah Svevišnjega. "Nisam svadljiv čovjek niti se vodim po onoj: 'bum te tužil', no postoje trenutci kad čovjek ne smije ostati nijem i šutjeti i to je ovaj trenutak", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Tribinama grada Zagreba. Naveo je da su dva razloga zbog kojih će pokrenuti privatnu tužbu protiv Meića: zbog demokratske hrvatske higijene i zbog zaštite svog osobnog dostojanstva i integriteta kao čovjeka. Podsjetivši kako 20 godina sudjeluje u izgradnji hrvatske demokracije i da je u tom razdoblju pet puta biran u gradsku skupštinu, četiri puta kao gradonačelnik i tri puta u Hrvatski sabor, te da je na taj način pridonio razvoju hrvatske demokracije i da "još nije rekao zadnju riječ", Bandić je naglasio: "Sve funkcije koje su iza mene na stranu, ali ugled, čast i poštenje su prije svega." Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik je rekao da su poslali i pismo predsjedništvu SDP-a da se o svemu očituje najavljujući mogućnost proširenja kaznene prijave i na SDP.

RIJEKA

Članovi stranke Akcija mladih počeli su danas na riječkom Korzu prikupljati potpise na peticiju kojom traže raspisivanje referenduma o izgradnji nove koksare u sklopu Inine rafinerije u Urinju te referenduma o izgradnji termoelektrane na ugljen Plomin 3 u Istarskoj županiji. Potpise na peticiju protiv, kako navode, izgradnje novih onečišćivača zraka u Primorsko-goranskoj županiji prikupljat će do 9. svibnja u Rijeci te u još nekoliko gradova i općina, koji su u blizini predviđenih lokacija za nova postrojenja. U priopćenju su iz Akcije mladih podsjetili da je posljednih nekoliko dana u Rijeci i okolici zrak vrlo loše kvalitete, ocijenivši da se na već onečišćeno riječko područje "na mala vrata guraju dva moguće velika problema, protiv kojih se treba boriti svim sredstvima." Istaknuli su da su vjerodostojne informacije o izgradnji novih postrojenja nedostupne, da investitori i ministarstva prikrivaju podatke, da se činjenice zamagljuju, među kojima i ta da se termoelektrana Plomin 3 planira isključivo kao termoelektrana na ugljen, a ne na plin, kako je predviđeno prostornim planom Istarske županije.

ZAGREB

Dvadesetpet aktivista Zelene akcije danas je prosvjednim performansom "Černobil nikad više" na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu obilježilo 25. obljetnicu katastrofe u Černobilu, odajući pijetet svim žrtvama nuklearne katastrofe u Černobilu i Fukushimi te upozoravajući da nuklearna energija nije prihvatljiva. Aktivisti te najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša su u bijelim zaštitnim odijelima na znak sirene legli na pločnik Trga bana Josipa Jelačića. Svaki aktivist i aktivistica držao je u rukama na papiru ispisan jedan od 25 razloga zašto je nuklearna energija neprihvatljiva. U povodu 25. obljetnice katastrofe u Černobilu 25 aktivista s 25 razloga protiv nuklearne energije simbolično je "podleglo" nuklearnoj havariji. Žalosno je što obilježavamo tu obljetnicu u iščekivanju svih posljedica još jedne nuklearne nesreće, one u Japanu, i zaista se nadamo da ćemo 50. godišnjicu Černobila dočekati u svijetu sigurnom od nuklearnih nesreća, dakle u svijetu bez nuklearnih elektrana, istaknuo je Toni Vidan iz Zelene akcije. Od vlade i Hrvatskog sabora Zelena akcija traži da obustave i pripreme i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj i tzv. Hrvatski energetski nuklearni program, da se suprotstave gradnji novih reaktora u susjedstvu i odustane od produženja radnog vijeka nuklearne elektrane Krško.

ZAGREB

Bivši direktor i većinski vlasnik "Croatiabusa" Leon Sulić, koji već izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu zbog štete toj prijevozničkoj tvrtci, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na još dvije godine zatvora. Sudsko vijeće sutkinje Martine Maršić Sulića je danas proglasilo krivim jer se raznim malverzacijama na štetu "Croatiabusa" domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna. Kako bi bez novca došao do stana na Horvaćanskoj cesti u Zagrebu Sulić je, uz pomoć troje suoptuženika, napravio nekoliko dokumenata o nepostojećim potraživanjima i kompenzacijama. Osim "Croatiabusa" u malverzacijama je sudjelovala i Sulićeva tvrka "Transcroatia" te poduzeće "Tomo Lučić", izvorni vlasnik stana u Horvaćanskoj. Sporne dokumente uz Sulića su potpisivali financijski direktori "Croatiabusa" i "Transcroatie", Ante Teskera i Ana Janton, te Joso Anić, koji se u presudi spominje kao formalni direktor "Transcroatije" kojom je u stvari upravljao Sulić. Za Teskeru i Anića tužiteljstvo je tijekom suđenja odustalo od kaznenog progona, dok je Ana Janton oslobođena optužbi. Uz dvogodišnju zatvorsku kaznu Sulić je, prema presudi, "Croatiabusu" dužan nadoknaditi štetu od gotovo 600 tisuća kuna. Zbog gospodarskog kriminala u "Croatiabusu" teškog 15,5 milijuna kuna Sulić je pravomoćno kažnjen s pet godina zatvora.

ZAGREB

Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF) proslavio je danas, na svoj dan, tri jubileja - 55. obljetnicu studija Prehrambene tehnologije i studija Biotehnologije, 25. obljetnicu studija Nutricionizam te 30. obljetnicu samostalnog rada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Studiji Prehrambene tehnologije i Biotehnologije osnovani su 26. travnja 1956. odlukom Sabora, te se na taj datum obilježava Dan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, rekao je dekan PBF-a Damir Ježek, podsjetivši kako je fakultet kao samostalna visokoobrazovna i znanstvena institucija utemeljen 1980., no njegova tradicija na zagrebačkom Sveučilištu seže sve do 1921. Na fakultetu su obrazovane brojne generacije prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, koji su prijenosom svojih znanja i stručnosti stečenih tijekom studija doprinijeli razvoju institucija i tvrtki u kojima rade, te razvoju hrvatskog gospodarstva, a nastavnici i suradnici dali su značajan doprinos kroz znanstveni i stručni rad, napomenuo je Ježek. Na fakultetu je dosad diplomiralo više od 4155 studenata, a svake godine neki od preddiplomskih studija upiše 180 studenata.

ZAGREB

Praizvedbom njemačke predstave "Joseph" Luce Giacoma Schultea u Dramskom kazalištu "Gavella" večeras počinje Deveti kulturni festival "Queer Zagreb", na kojemu će do 6. svibnja na više zagrebačkih lokacija umjetnici iz europskih zemalja, Australije SAD-a i Hrvatske propitivati normativnost seksualnog i rodnog identiteta. Predstava koja otvara ovogodišnji "Queer Zagreb" svojevrsni je plesni portret posvećen američkom izvođaču i pedagogu Josephu P. Cookseyu, a priredio ga je Luce Giacomo Schulte, likovni umjetnik koji se nedavno počeo baviti koreografijom. Organizatori su za idućih desetak dana pripremili raznolik program koji pokriva različite elemente pojma 'queer', a neki njegovi dijelovi trebali bi, po najavama, biti zanimljivi i široj publici. Program je podijeljen u četiri dijela - europski ples, talijansko kazalište mlađih autora, zabavni noćni program i film koji će, u suradnji s festivalima iz Japana, Indonezije, Indije i Kine, predstaviti azijsku kinematografiju.

ZAGREB

Jedan zagrebački taksist nije baš najbolje primio dolazak konkurencije, te je jučer u Dubravi zaprijetio smrću svom kolegi iz konkurentske tvrtke, a ovaj je to prijavio policiji, iako nije želio podnositi kaznenu prijavu. U zagrebačkoj se policiji danas doznaje da je jučer oko 18,20 sati, na okretištu tramvaja u Dubravi, 32-godišnji vozač Radio taksija Zagreb prišao 22-godišnjaku koji "taksira" za tvrtku Cammeo, te mu izrekao niz uvreda i zaprijetio mu da će ga ubiti. Mlađi taksist iz mlađe tvrtke to je prijavio policiji, koja ne može potvrditi da mu se prijetilo pištoljem, iako se doznaje da 32-godišnjak posjeduje plinski pištolj. Iako je događaj prijavio policiji, 22-godišnjak je odustao od podnošenja kaznene prijave. Inače, Taxi Cammeo tek je od prošloga tjedna Zagrepčanima počeo nuditi taksi usluge, i to po nižim cijenama nego što ih nudi donedavni monopolist Radio taksi Zagreb kao udruženje autotaksi prijevoznika u glavnom gradu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙