FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 17. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21,00 sat:

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je večeras da će Vlada Republike Hrvatske na čelu s Jadrankom Kosor učiniti sve da "slomi kralježnicu" osuđujuće prvostupanjske haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Gostujući u Dnevniku Nove-tv Vladimir Šeks je na pitanje što će poduzeti Vlada kako bi se što kvalitetnije pripremila žalba na prvostupanjsku presudu generalima Gotovini i Markaču odgovorio da će "Vlada imati takav instrumentarij koji već počinje promptno funkcionirati da se smjesta poduzme široka pravna, politička i diplomatska aktivnost kojom će se pomoći da dođe do 'slamanja kralježnice' ove nepravomoćne osuđujuće presude za generale Gotovinu i Markača". Odnosno, istaknuo je, učinit će sve da se pobije teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu. Napomenuo je da Vlada ima potporu relavantnih braniteljskih udruga te da će tražiti status "prijatelja suda" i okupiti najuglednije eksperte iz svijeta da pomognu obrani da se sruši temeljna neprihvatljiva teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu. Dodao je da postoji uporište da budemo optimisti jer je u slučaju generala Blaškića prvostupanjska presuda od 45 godine zatvora koja je konsternirala cijelu hrvatsku javnost smanjena na pet godina zatvora, a spomenuo je i presude braći Kupreškić. Kad je pak riječ o prosvjedima nekih braniteljskih udruga protiv presude generalima Šeks je rekao da je dio prosvjednika opravdano gnjevan, ali da kod dijela prosvjednika postoje "vrlo slabo prikrivene političke ambicije". Istaknuo je da je 99 posto relavantnih braniteljskih udruga dalo puno potporu traženju dostojanstvenog načina osporavanja nepravedne optužnice kroz mjerodavne institucije. Na primjedbu da se za optužnicu zna već godinama te na pitanje što je konkretno učinjeno Šeks je podsjetio da je 1999. Hrvatski sabor donio Rezoluciju o suradnji s Haaškim sudom, kojoj je on bio autor, u kojoj je odluka da se ne prihvaća jurisdikcija toga suda nad "Olujom" što znači da nije bilo moguće procesuirati generala Gotovinu.

Dodao je da odmah 2000., kada još nije bio riješen taj prijepor s Haaškim sudom o mjerodavnosti za "Oluju", tadašnja nova vlada odmah prihvatila i omogućila odgovornost za toga suda.

Na pitanje značili to da je za to odgovorna vlada Ivice Račana, Šeks je odgovorio da to ne znači odgovornost te vlada ali da je ona odlučila i dopustila, da se, mimo odluke Hrvatskoga sabora, na Haaškom sudu procesuiraju kaznena djela počinjena u "Oluji".

ZAGREB - Branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić kazao je u nedjelju u Zagrebu kako se odvjetnički tim potpuno posvetio sastavljanju žalbe na prvostupanjsku presudu Haaškoga suda. "Odvjetnički tim radi punom snagom na žalbi i tome će se u potpunosti posvetiti. Ne želimo ništa komentirati o daljnjim koracima", kazao je za Hinu po dolasku u Zagreb odvjetnik Mišetić. On je pojasnio kako obrana ima na raspolaganju 28 dana da podnese najavu žalbe sa žalbenim osnovama. "To ćemo predati na vrijeme", kaže Mišetić koji podsjeća da taj rok istječe 16. svibnja. Obrana ima do 1. kolovoza rok za sastavljanje žalbenoga podneska, a nakon toga slijedi šest tjedana roka tužiteljima za njihov odgovor. Po pravilima Haaškoga suda tek tada slijedi ročište.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić večeras je sa zagrebačkoga Ksavera, gdje je predvodio Križni put, pozvao hrvatski narod i sve građane Hrvatske da budu dostojanstveni i odlučni u raskrinkavanju laži i nepravde te da u zalaganju za zajedničko dobro budu razboriti i odgovorni pred svoje djece i svojom sadašnjošću i budućnošću, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupje. Kardinal Bozanić je pozvao odgovorne da preispitaju svoje djelovanje te da učine sve kako bi zaštitili dostojanstvo hrvatskog naroda koji znade patiti, ali koji ne želi biti izigran i prodan za šaku srebrnjaka. Istaknuo je kako je kardinal Kuharića upozoravao da s velikima treba razgovarati s polazišta principa, a nikada na koljenima te pozvao vodstvo hrvatske države da ispravi - ondje gdje je još moguće - možebitne propuste i učini sve što je potrebno kako bi pobijedila istina i pravednost. Jedino to može jamčiti uspostavu mira i suživota u našoj državi i ovom dijelu Europe, rekao je. Napomenuo je kako, kao Crkva u hrvatskom narodu, čuvamo dragocjeno iskustvo da nas je u teškim povijesnim iskušenjima spasila jedino Božja pomoć, koju smo osjetili u dubokoj povezanosti s Kristovom Majkom. "Molimo za naše generale i njihove obitelji", rekao je i pozvao na molitvu za sve žrtve nametnutog nam rata te za sve koji su gladni i žedni pravednosti. Prihvaćajući patnju našega naroda i onih koji su ovih dana nepravedno osuđeni, molimo Gospodina da bude njihov i naš supatnik u njihovoj i našoj agoniji života, agoniji koja kroz patnju otkriva prividan sjaj, a zapravo bijedu onih koji su, kako je rekao, zbog sljepoće srca pristali biti dionicima mračne zavjere protiv istine, dobrote i ljubavi. Ocijenio je kako se naše patnje i patnje žrtava nametnutog rata u Hrvatskoj, od 1991. do njegova završetka suobličuju i pridružuju Kristovoj patnji. "Pozvani smo poput Krista sve činiti da istina dođe na vidjelo, premda se čini da je zgažena", rekao je Bozanić dodavši kako smo poput njega pozvani vlastitom odgovornošću, zalaganjem, dobrotom i spremnošću na žrtvu raskrinkati sve sitne duše na pozornici, u prvom redu domaćih, a i svjetskih, političkih i društvenih zbivanja, koje pod prividom blještavila ne vide svoju bijedu pred licem istinske patnje i pravednosti. Napomenuo je kako dižući svoj glas protiv nepravde, koja je pogodila pojedince ali i cijeli hrvatski narod, kao i svakog istinoljubivog građanina Hrvatske, znamo i vjerujemo da se mir može postići samo kao djelo pravde. "Isto tako znamo da nas ne mogu slomiti ni sve svjetske sile, ni svi domaći mešetari koji nas žele uvjeriti kako smo krivi, kako ne trebamo biti zabrinuti, kako je osuđena samo jedna politika i ništa drugo", rekao je dodavši kako u svjetlu Kristove patnje dobro znamo što je istina.

ZAGREB - Presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pokazuju do koje su razine ugrožene vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja, jer su vandali ohrabreni takvim stanjem devastirali na Velebitu spomen obilježje heroju Domovinskog rata Damiru Tomljanoviću – Gavranu, obili vrata kapelice i ukrali bistu Blaženog Alojzija Stepinca, objavila je večeras udruga hrvatskih branitelja "Gavran", čiji su pripadnici jučer i danas obilježili 17. obljetnicu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović - Gavran" Šepurine te 4. obljetnicu svoje udruge. Udruga očekuje od mjerodavnih ustanova da ovaj, kako navodi, gnusni i drski čin istraže, a počinitelji pronađu i primjereno sankcioniraju.

DUBROVNIK- U jutrošnjem sudaru na Jadranskoj magistrali kod mjesta Komin poginula je 31-godišnja vozačica u čiji je "golf" udario automobil iz suprotnog smjera, izvijestila je dubrovačko- neretvanska policija nakon očevida. Jutros u 3,35 minuta na Jadranskoj magistrali kod mjesta Komin 29-godišnjak iz Kule Norinske zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom "opel corsa", prešao na suprotni kolnički trak i udario u "golf" kojim je iz suprotnog smjera upravljala 31-godišnjakinja iz Ploča. Ona je u toj prometnoj nesreći smrtno stradala, a vozač "opel corse" je prevezen u dubrovačku Opću bolnicu gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede neopasne po život i zadržan je na liječenju. Protiv 29-godišnjaka slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, izvijestila je policija.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙