FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prehrambeno-biotehnološki fakultet proslavio tri obljetnice

Autor: agrb
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF) proslavio je danas, na svoj dan, tri jubileja - 55. obljetnicu studija Prehrambene tehnologije i studija Biotehnologije, 25. obljetnicu studija Nutricionizam te 30. obljetnicu samostalnog rada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Studiji Prehrambene tehnologije i Biotehnologije osnovani su 26. travnja 1956. odlukom Sabora, te se na taj datum obilježava Dan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, rekao je dekan PBF-a Damir Ježek, podsjetivši kako je fakultet kao samostalna visokoobrazovna i znanstvena institucija utemeljen 1980., no njegova tradicija na zagrebačkom Sveučilištu seže sve do 1921.

Na fakultetu su obrazovane brojne generacije prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, koji su prijenosom svojih znanja i stručnosti stečenih tijekom studija doprinijeli razvoju institucija i tvrtki u kojima rade, te razvoju hrvatskog gospodarstva, a nastavnici i suradnici dali su značajan doprinos kroz znanstveni i stručni rad, napomenuo je Ježek.

PBF svake godine daje sve veći broj izuzetno važnih stručnih kadrova koji doprinose cjelovitom razvoju Hrvatske, osobito na području prehrambene industrije, istaknuo je izaslanik premijerke Jadranke Kosor, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Petar Čobanković.

Po njegovim riječima, prehrambena industrija važan je dio domaće prerađivačke industrije, zabilježen je porast izvoza prehrambenih proizvoda, a značajna je i zarada od hrane i pića u ukupnom prihodu od turizma. Čobanković drži da bi, kako bi se naglasila nadležnost njegova ministarstva na području sigurnosti i proizvodnje hrane, ubuduće trebalo razmisliti o promjenama u njegovu imenu.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs je ustvrdio kako PBF daje dobar primjer suradnje s gospodarskim sektorom, čemu bi trebalo težiti i u obrazovnom sustavu, a s ciljem, naglasio je, da studenti nakon što dobiju diplomu mogu početi raditi.

Čestitavši na jubilejima, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš pohvalio je suradnju i rad tog fakulteta unutar Sveučilišta, rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić je podsjetio na duge veze tog fakulteta sa Zadrom koje traju još i danas, a Zlatko Kniewald, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, poželio je da gospodarstvo ubuduće ostvari još čvršće veze sa strukom.

Na fakultetu je dosad diplomiralo više od 4155 studenata, a svake godine neki od preddiplomskih studija upiše 180 studenata. Fakultet ima 35 redovitih profesora, 15 izvanrednih profesora, 40 docenata, 15 znanstvenih asistenata i 59 znanstvena novaka.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja i nagrade djelatnicima Fakulteta, među ostalim, posthumno i profesoru Zoranu Zgagi, potom pravnim osobama izvan fakulteta, tvrtkama i institucijama te najboljim studentima.

Predstavljena je i dvojezična brošura "Ustroj i djelatnosti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta" te obnovljeni laboratoriji i predavaonice.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Djevojački zbor glazbene škole "Zlatko Baloković", "Brass quintet NBS" i Gitaristički trio "Degro", a sutra će se, također u okviru proslave Dana Fakulteta, održati sportski susreti i natjecanje zaposlenika i studenata u malom nogometu, tenisu i badmintonu.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙