FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: od sutra štrajk lektora na Filozofskom fakultetu

Autor: ipet
ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Sveučilišni lektori i viši lektori na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sutra počinju štrajk jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) prekršilo sporazum o povećanju plaća lektora i viših lektora potpisan 11. veljače prošle godine.

Štrajk je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Konferencijskoj dvorani Filozofskoga fakulteta gdje su razloge za štrajk obrazložili glavni povjerenik Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) profesor Predrag Marković te više lektorice i sindikalne povjerenice Darja Damić Bohač i Ivana Bašić.

Istaknuli su da je cilj štrajk i rehabilitacija ukupnoga statusa sveučilišnih lektora i viših lektora čiji se rad, rečeno je, neadekvatno vrednuje, a upravo o njemu ovise jezične kompetencije.

Na zagrebačkome Filozofskom fakultetu zaposleno je 60-ak lektora i viših lektora, a u cijeloj Hrvatskoj ih je stotinjak i za korekciju njihovih plaća godišnje je potrebno milijun i 320 tisuća kuna. Dodali su da je taj novac navodno MZOŠ i osigurao u proračunu za ovu godinu, ali odgovorni u ministarstvu nisu našli način da ga dostave onima kojima pripada i time su pogazili prošlogodišnji sporazum.

Podsjetili su da je tim sporazumom priznato pravo lektorima i višim lektorima na povećanje koeficijenta, odnosno na rehabilitaciju statusa koji su izgubili još 1994. kada su im, rečeno je, zbog neinformiranosti mjerodavnoga ministarstva, nepravedno smanjeni koeficijenti.

Sindikalna povjerenica Darja Damić Bohač napomenula je da je sveučilišnim lektorima i višim lektorima prošlogodišnjim sporazumom priznato pravo na povećanje koeficijenta, zapravo vraćanje na koeficijent prije 1994., a ministarstvo je time preuzelo obvezu da će novac osigurati u proračunu za 2011. Podsjetila je da je prošle godine u procesu mirenja pred najavljeni štrajk potpisan sporazum i s poslodavcem - Filozofskim fakultetom u kojemu su se lektori obvezali da zbog sporazuma s ministarstvom neće štrajkati do 15. veljače ove godine - datuma kada su trebale na račun fakulteta sjesti povećane plaće za siječanj. Dodala je da uprava fakulteta podržava lektore u njihovim traženjima.

Sveučilišni lektori žele informirati javnost i o svom poslu jer, istaknuli su, lektori na filološkim studijima ne bave se, kako mnogi misle, lektoriranjem tekstova, nego su visokokvalificirani sveučilišni nastavnici koji su nositelji i izvođači temeljnih kolegija na matičnim filološkim odsjecima kroz sve godine studija, a to u prosjeku iznosi 50 posto nastave i nosi 50 posto ECTS bodova .

(Hina) xipet ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙