FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: studenti dokazali da je Hrvatska europska zemlja

Autor: ipet
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas u svom uredu studente Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su pobijedili na natjecanju "European Law Moot Court", a njihovu pobjedu na tom prestižnom natjecanju smatra dokazom da Hrvatska jest europska zemlja.

Nakon razgovora sa studentima predsjednik Josipović izjavio je novinarima da je riječ o pobjedi koja potvrđuje da imamo i sjajno sveučilište na kojemu su obrazovani studenti koji mogu pobijediti ekipe s najprestižnijih europskih i američkih sveučilišta.

Predsjednik je podsjetio da se zapravo radi o kontinuitetu pobjeđivanja jer studenti Pravnoga fakulteta kontinuirano osvajaju na uglednim natjecanjima pravnih fakulteta neko od vodećih mjesta.

Josipović smatra da u susretu s pobjedničkim studentima ima i simbolike budući da je danas u posjetu Hrvatskoj i Zagrebu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kojemu će s ponosom prenijeti da hrvatski studenti najbolje poznaju europsko pravo.

Studenti su pobijedili na svjetskome natjecanju iz prava Europske unije "European Law Moot Court", koje je finale imalo 1. travnja pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu, gdje su studenti Pravnoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta bili najbolji među 71 ekipom iz cijeloga svijeta i tako postali prva ekipa iz države koja nije članica EU-a, a pobijedila je na natjecanju iz europskoga prava.

Pobjedu je ostvarila ekipa studenata u kojoj su bili Vedran Barišić, Ana Bobić, Vanda Jakir (nezavisna odvjetnica), Ivana Kordić, Branka Marušić i Ivan Zrinjski. Studente je za natjecanje pripremala Katedra za europsko javno pravo i trenirao znanstveni novak Filip Kuhta. To je izuzetna pobjeda i po tomu što što je prvi put u povijesti ista ekipa pobijedila u dvije kategorije natjecanja i osvojila nagrade "Best Team" (najbolji tim) u zastupanju stranaka pred Sudom te "Best Advocate General" (najbolji nezavisni odvjetnik) koji savjetuje Sud kako presuditi.

U izaslanstvu zagrebačkoga Sveučilišta bili su i rektor Aleksa Bjeliš, dekan Pravnoga fakulteta Žarko Potočnjak te profesori toga fakulteta Siniša Rodin i Tamara Ćapeta.

Studenti su novinare izvijestili da im je svima ponuđen staž u Luxemburgu što će i prihvatiti, ali da im je želja da se nakon toga vrate raditi u Hrvatsku ili za Hrvatsku u nekoj od europskih institucija.

(Hina) xipet yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙