FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaklada "Jadranko Crnić": priznanja Žuveli, Grbinu i Smerdelu

Autor: tdel
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Istaknutim pravnicima Mladenu Žuveli, Ivi Grbinu i Branku Smerdelu danas su u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti znanosti uručena prva priznanja Zaklade "Dr.sc. Jadranko Crnić" za doprinos pravnoj struci i vladavini prava.

Umirovljenom sucu Ustavnog suda i Vrhovnog suda Mladenu Žuveli dodijeljena je nagrada "Dr.sc. Jadranko Crnić" za iznimna postignuća u pravnoj struci te osobit doprinos vladavini prava u Republici Hrvatskoj. Umirovljeni sudac Vrhovnog suda Ivo Grbin je za knjigu "Zakon o parničnom postupku" dobio priznanje Zaklade za pravno djelo od osobite važnosti za unaprjeđenje pravne struke, a Branko Smerdel, redovni profesor i predstojnik katedre Ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, je za rad "Temeljne značajke ustavnog poretka Republike Hrvatske na 20. obljetnicu Božićnog ustava" dobio priznanje Zaklade za rad od osobite važnosti za pravnu struku u Republici Hrvatskoj u 2010.

Predsjednik Zaklade "Dr.sc. Jadranko Crnić" Zoran Pičuljan podsjetio je da je ona osnovana u sjećanje na Jadranka Crnića, prvog predsjednika Ustavnog suda u samostalnoj Hrvatskoj, velikog hrvatskog pravnika i humanista, u cilju promicanja izvrsnosti u pravnoj struci i doprinosa promociji vladavine prava u RH.

Pičuljan je kazao kako i danas, više sedam stoljeća nakon Vinodolskog zakonika, hrvatsko pravo ne prestaje biti dio europskog, a dokaz tome je i nedavni ogromni uspjeh studenta zagrebačkog Pravnoga fakulteta koji su pobijedili na natjecanju "European Law Moot Court". "Na određeni način ti su mladi ljudi svojevrsna poveznica hrvatske tradicije i moderniteta, te zoran pokazatelj kontinuiteta europske kvalitete hrvatskog prava", kazao je Pičuljan.

Zahvalivši na nagradama Žuvela, Grbin i Smerdel podsjetili su na veliki Crnićev doprinos pravnoj struci.

Dodjeli su među inim nazočili i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec te predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

(Hina) xtdel yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙